De onderwijsexceptie in de Auteurswet zorgt ervoor dat sommige strenge bepalingen uit het auteursrecht niet gelden als een school een auteursrechtelijk beschermd werk gebruikt. De hoofdregel is dat het voor onderwijsdoeleinden is toegestaan om een kort gedeelte van auteursrechtelijk beschermd werk te gebruiken. Voor dit gebruik is geen toestemming van de rechthebbende nodig, maar de school moet wel een redelijke vergoeding betalen. 

Het copyrightlogo geeft aan dat sommige materialen auteursrechtelijk beschermd zijn
De onderwijsexceptie in de Auteurswet zorgt dat sommige bepalingen uit het auteursrecht niet gelden als een school een auteursrechtelijk beschermd werk gebruikt © Paul van Riel/Hollandse Hoogte

Gebruik voor onderwijsdoeleinden

Met onderwijsdoeleinden wordt bedoeld dat het gebruik plaatsvindt in of ten behoeve van de lessen. Het gebruik maakt dus onderdeel uit van het leerplan en dient een educatief doel. Het kopiëren van een paragraaf uit een boek voor gebruik in de klas is bijvoorbeeld toegestaan, maar het overnemen van een foto om de klassenwebsite op te leuken niet. Dit dient namelijk geen educatief doel.

Vergoeding auteurs en onderwijsexceptie

Door de onderwijsexceptie kunnen onderwijsinstellingen zonder toestemming gebruikmaken van korte gedeelten uit werk waarop auteursrecht rust. Voorwaarde is wel dat de auteur een redelijke vergoeding krijgt voor het gebruik van zijn werk. Om scholen te ontlasten van de taak dit zelf te moeten regelen met elke auteur, hebben de PO-Raad en VO-raad voor het primair onderwijs en voortgezet onderwijs afspraken gemaakt met vertegenwoordigers van de auteurs. Deze regelingen worden ook wel repro-, afkoop- of onderwijsregeling genoemd.

Welke organisaties vertegenwoordigen de auteurs?

Onderstaande organisaties komen op voor de belangen van auteurs:

Bekijk alle antwoorden op veelgestelde vragen

Dit is één van de artikelen in een reeks die Kennisnet tot stand brengt met de PO-Raad. Bekijk het overzicht van alle artikelen uit de serie ‘Vraag & antwoord’.

Deel deze pagina: Wat houdt de onderwijsexceptie in de Auteurswet in?

Delen
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail