Doorgaan naar hoofdinhoud

Inzicht in ict-voorwaarden

Digitalisering van het onderwijs vraagt een ict-omgeving die veilig, betrouwbaar, toegankelijk en van hoge kwaliteit is. Dit goed organiseren is nog niet zo eenvoudig. Om inzicht te bieden in ict-voorwaarden hebben Kennisnet, PO-Raad, VO-raad en SIVON de Kennisnetwijzertool Inzicht in ict-voorwaarden ontwikkeld. 

Digitalisering in het onderwijs biedt het onderwijs veel kansen. Om die kansen zo goed mogelijk te benutten, is een ict-omgeving nodig die professioneel is ingericht en professioneel wordt gebruikt en onderhouden. Dit vraagt dat scholen nadenken over tal van onderwerpen. Bijvoorbeeld over verwerkersovereenkomsten met leveranciers van leermiddelen en toegangsrechten bij het ontwerpen van digitale toetsen.  

In deze video wordt uitgelegd hoe de tool ‘Inzicht in ict-voorwaarden’ werkt.

Breng je groei in kaart

In de tool zijn de verantwoordelijkheden van de bestuurder uitgesplitst in de voorwaarden die daarvoor nodig zijn. Bij iedere voorwaarde kun je aangeven hoe jouw school er op dit moment voor staat. Dat is natuurlijk een momentopname. Om te blijven groeien, kun je de tool geregeld nogmaals doorlopen. Zo breng je de groei in kaart brengen en kun je steeds opnieuw bepalen waar je organisatie aan wil werken.  

Drie thema’s

Inzicht in ict-voorwaarden is ingedeeld in drie thema’s die veel scholen bezighouden: 

  • Registratie leerlinggegevens 
  • Digitaal toetsen 
  • Toegang tot digitale leermiddelen 

Per thema kun je de stappen doorlopen om precies te bepalen waar jouw organisatie staat. Met die gegevens stelt de tool vervolgens een rapport voor je op.  

Rapportage

Na het doorlopen van de tool ontvang je een rapportage waarin nog eens precies op een rij wordt gezet waar je organisatie staat, welke groeimogelijkheden er zijn en aan welke voorwaarden je nog wilt werken. De gegeven informatie bevat handige links naar andere informatiebronnen en good practices van andere scholen.

De onderwerpen waarover wij publiceren