Doorgaan naar hoofdinhoud

Ethiek

Ethiek draait eigenlijk om de vraag: wat is het goede om te doen? Op het gebied van onderwijs en ict is het belangrijk om die vraag geregeld te stellen. Vanuit welke onderwijswaarden willen wij technologie inzetten, wat moeten we wel en wat niet willen? Bekijk hier al onze informatie over ethiek en technologie in het onderwijs. 

Uitleg en achtergrond

Aan de slag

Chatbots in het onderwijs een goed idee? Voorbeeld van een ethisch gesprek

  • Stappenplan
  • Ethiek
  • po
  • vo
  • mbo

Is het goed om chatbots in te zetten voor onze studenten voor onderwijskundige doeleinden? Met die ethische vraag gingen medewerkers en studenten van het VISTA-college uit Zuid-Limburg samen aan de slag. Daarvoor gebruikten ze een stappenplan behorend bij het Ethiekkompas.

Tools

Ethiekkompas

Als school heb je te maken met allerlei ethische vraagstukken rondom digitalisering. Maar hoe geef je daar antwoord op? Met deze tool maak je het concreet.

Logo van de tool ICT-kompas

WaardenWijzer

De WaardenWijzer biedt een gemeenschappelijke taal voor het voeren van een dialoog over digitalisering in het onderwijs. Door met elkaar te praten over de waarden die bij digitalisering voorop moeten staan, kan het onderwijs zelf betere keuzes maken bij nieuwe technologische ontwikkelingen.

Logo van de tool Waardenwijzer

Denkplaat Kansengelijkheid en digitalisering

Het onderwijs staat voor de complexe opgave om aan kansengelijkheid te werken. Kan digitale technologie helpen? De denkplaat ‘Kansengelijkheid en digitalisering’ biedt houvast bij gesprekken hierover en helpt scholen bij ict-keuzes om de kansengelijkheid te vergroten.

Logo van de tool Denkplaat kansengelijkheid en digitalisering

Uit de praktijk

Inzicht uit onderzoek

Trends en opinie

De onderwerpen waarover wij publiceren