Meteen naar de content

Kamerlid Kathmann pleit voor merkenvrij onderwijs 

Tweede Kamerlid Barbara Kathmann (GroenLinks-PvdA) wil onderzoeken of er betaalbare, op publieke waarden gedreven applicaties voor het onderwijs gerealiseerd kunnen worden, omdat ze vindt dat de afhankelijkheid van bigtech-bedrijven nu te groot is. Ze gaat hierover in gesprek met Kennisnet-directeur Larissa Zegveld en Manel van Kessel, onderwijskundig projectadviseur bij Kennisnet. 

Logo Kennisnet

Door de redactie

26 april 2024
2 minuten lezen

Kathmann maakt sinds 2021 deel uit van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks-PvdA. Daarvoor was zij wethouder Economie, Wijken, Participatie en Digitaal bij de gemeente Rotterdam. Op 17 mei 2023 diende zij de motie Verwerking en bescherming persoonsgegevens in om te onderzoeken of er betaalbare op publieke waarden gedreven alternatieve applicaties voor het onderwijs gerealiseerd kunnen worden. De urgentie is hoog en volgens Kathmann is dit het moment om nog in te grijpen.

De onderwerpen die in deze podcast aan bod komen zijn investeringen in applicaties van Nederlandse en Europese makelij (als tegenhanger van bigtech), autonomie van het onderwijs en professionalisering van de leraar met de hulp van it-personeel.

Beluister de podcast

Ontdek de podcastserie

Deze podcast is onderdeel van de serie ‘Kamerleden over ict en digitalisering in het onderwijs’.

Naar de serie 'Kamerleden over digitalisering en ict in het onderwijs'

Tool WaardenWijzer

Zelf bepalen welke waarden je als school wil hanteren? Gebruik onze tool WaardenWijzer om betere keuzes over technologie in het onderwijs te maken.

Tool WaardenWijzer

De onderwerpen waarover wij publiceren