Doorgaan naar hoofdinhoud

‘Het internet is stuk’ – een interview met Marleen Stikker

'Het internet is stuk', luidt de titel van het boek van Marleen Stikker uit 2019. De ondertitel van het boek is hoopgevender: ‘Maar we kunnen het repareren’. Haar boek deed veel stof opwaaien over de erosie van publieke waarden onder de invloed van machtige techreuzen. In deze aflevering praat Remco Pijpers met Stikker over de trend van technologie en publieke waarden in het onderwijs.

Logo Kennisnet

Door de redactie

1 februari 2022
2 minuten lezen

Marleen Stikker is oprichter, directeur en bestuurder van Waag, een onderzoeksinstelling actief op het kruispunt van kunst, wetenschap en technologie. Stikker en haar collega’s onderzoeken de sociale en culturele impact van technologie.

Is het onderwijs erop vooruitgegaan wat betreft technologie en publieke waarden? Hoe ziet Stikker het burgerschap in een digitale context? En hoe stellen we leerlingen en studenten in staat het internet eerlijk en inclusief te maken? “Wij vormen hun digitale wereld. Hoe eerder ze daaraan mee kunnen bouwen, hoe beter. Ze moeten nu al relevant kunnen zijn, niet morgen pas.”

Beluister de podcast

Benieuwd naar het gesprek met Marleen Stikker? Beluister de podcast en abonneer je via Apple PodcastsSpotify of je favoriete podcast-app op de Kennisnet-podcast.

Meer podcasts

‘Zijn we de algoritmes nog wel de baas?’

  • Podcast
  • Ethiek
  • po
  • vo

Worden publieke en onderwijswaarden als gelijkheid, menselijkheid en autonomie van leraar en leerling door digitalisering bevorderd? Of worden ze bedreigd?

De onderwerpen waarover wij publiceren