Doorgaan naar hoofdinhoud

Ethiekkompas

Is het goed om chatbots die werken op basis van kunstmatige intelligentie in te zetten in het onderwijs? En is het goed om voor een innovatielab afhankelijk te zijn van de spullen van één bedrijf? Digitalisering biedt het onderwijs veel mogelijkheden, maar roept ook ethische vragen op. Het Ethiekkompas helpt om hier als school of bestuur een afgewogen antwoord op te formuleren.

Zo gebruik je het Ethiekkompas

Het Ethiekkompas van Kennisnet is een praktische tool voor onderwijsteams die aan de slag willen met een ethische vraag rond digitalisering. Waarden staan hierbij centraal. Dat gaat als volgt in zijn werk:

  • Het team formuleert samen de ethische vraag.
  • De deelnemers geven hun eerste reacties op de vraag.
  • Vervolgens bespreekt het team wat hun belangrijkste waarden zijn.
  • Met behulp van waarden geeft iedere deelnemer argumenten vóór en tegen.
  • Op basis van alle argumenten gaat het team aan de slag met waarden wegen.
  • De deelnemers formuleren samen een afgewogen antwoord.

Een gestructureerde ethische reflectie

Het Ethiekkompas levert een gestructureerde ethische reflectie op, een afgewogen antwoord op de ethische vraag én een uitgebreid rapport met een overzicht van de belangrijkste overwegingen. De tool is bedoeld voor alle lagen in het onderwijs en kan worden toegepast in lerarenteams, op bestuursniveau of sectorniveau, maar juist ook in gemengde teams. Het duurt 1,5 à 2,5 uur om de tool te doorlopen. Het is prettig als daarbij een gespreksleider aanwezig is.

De onderwerpen waarover wij publiceren