Met de komst van de 5e generatie mobiele internetverbindingen (5G) en de beloofde snelheden, zouden scholen wel eens af kunnen stappen van hun traditionele internetverbindingen. Het klinkt aannemelijk dat scholen bijvoorbeeld hun glasvezelnetwerk en inruilen voor 5G. Of toch niet?
Misvatting 1: Ik investeer niet meer in mijn vaste verbinding, want straks is er 5G
Investeren in uw eigen vaste verbinding blijft noodzakelijk. Want zolang we niet weten hoe 5G geïmplementeerd zal worden, blijft een eigen intern (wifi-)netwerk en glasvezelverbinding noodzakelijk voor een stabiele internetverbinding op school. Vooral als uw school afhankelijk is van een goede internetverbinding bij het geven van lessen of afnemen van toetsen. Met een eigen intern (wifi-)netwerk en glasvezelverbinding heeft u zelf de regie over de dekking van het netwerk binnen het gebouw. Dit in tegenstelling tot 5G.
Wanneer we kijken naar de internetsnelheid, dan zien we dat de beloofde snelheden van 5G in de buurt komen van wat er nu via glasvezel gerealiseerd kan worden. Het is goed om te weten dat de gebruikte technologieën achter glasvezel zich ook ontwikkelen. Tegen de tijd dat de eerste 5G-netwerken operationeel zijn, kan een glasvezelverbinding waarschijnlijk ook weer hogere snelheden aan.

Een voordeel van 5G ten opzichte van 4G, is dat er veel meer devices met een zendmast verbonden kunnen zijn. Door de gebruikte golflengtes van 5G, zal de snelheid en stabiliteit van de verbinding afhangen van de plek waar het device zich in het gebouw bevindt. Het is dus de vraag of alle devices tegelijk de hoge snelheden kunnen behalen. Voor de totale snelheid van de verbinding is de school afhankelijk van:
- het achterliggende netwerk van de 5G-provider
- de hoeveelheid devices in de omgeving van de school die met dat netwerk zijn verbonden.
Misvatting 2: Als ik wifi en glasvezel inruil voor 5G, ben ik goedkoper uit
Er is geen zekerheid dat scholen goedkoper uit zijn wanneer zij overstappen op 5G. Natuurlijk, de kosten voor de aanschaf en beheer van de wifi/lan/firewall/internetverbinding vervallen. Maar door over te stappen naar 5G, maakt u kosten voor afzonderlijke mobiele internetverbindingen. Voor een school gaat dit al gauw om honderden tot duizenden verbindingen, met de daarbij behorende abonnementen en kosten.
Ook moet u zich afvragen over alle devices bij een overstap alle de juiste 5G-modem beschikken. Zo niet, dan is het belangrijk dat deze devices vervangen moeten worden voor 5G-ready devices.
Misvatting 3: Met 5G kan een school hetzelfde als met een glasvezelverbinding
Bij een overweging voor een overstap naar 5G, is het belangrijk om te weten dat 5G een andere toepassing heeft dan een vaste internetverbinding. Het gaat dus nooit om een één-op-één vervanging.
Met een glasvezelverbinding zijn devices als één netwerk met elkaar verbonden. De devices zijn daardoor gemakkelijk te beheren door de ict-beheerder. Zo kan de ict-beheerder websites uitsluiten voor bezoek door leerlingen en bepalen welk verkeer er tussen devices onderling mogelijk is. Dit is belangrijk om bijvoorbeeld de rust in de les te bewaren en om digitaal spieken te voorkomen bij digitaal toetsen.
Bij losse 5G-verbindingen voor devices is dit in principe ook mogelijk. In dat geval moet network splicing worden geïmplementeerd. Met network splicing wordt het 5G-netwerk opgedeeld in privé-netwerken voor klanten van de provider. Maar het is nog niet zeker hoe dat gedaan zal worden en welke kosten daaraan verbonden zijn. Hierdoor is het onzeker of losse 5G-verbindingen überhaupt bruikbaar zijn voor scholen.
Conclusie: Wat kan een school dan wel met 5G?
5G is bedoeld voor andere toepassingen dan de vaste internetverbinding. Bijvoorbeeld voor het internetgebruik onderweg, maar ook voor devices waarvan die continu een beetje data doorgeven. Bijvoorbeeld sensoren voor internet of things (IoT) om data te verzamelen.
Wanneer 5G beschikbaar is in Nederland, zullen 5G-antennes direct veel meer apparaten tegelijk kunnen bedienen dan 4G dat nu kan. Dit komt goed uit, want we zien dat er steeds meer apparaten aan het internet verbonden zijn. Denk hierbij aan sensoren voor IoT. Dat is een toepassing van 5G die denkbaar is voor scholen.
Maar welke ontwikkelingen 5G mogelijk maakt voor scholen, dat kunnen we pas zeggen op het moment dat de infrastructuur van 5G functioneel in bedrijf is. Daarnaast is het ook nog de vraag hoe lang het duurt voordat de nieuwe 5G-netwerken functioneel gelijkwaardig zijn aan vaste internetverbindingen. Dit zal nog een aantal jaar duren. Tot die tijd is het afwachten en blijft het noodzakelijk om in de vaste infrastructuur van uw school te investeren.
Meer informatie
Meer weten over internet op school?