Deze publicatie belicht de impact van technologie op het beroepsonderwijs. Nieuwe beroepen ontstaan, andere verdwijnen. Vakkennis en werkzaamheden veranderen steeds sneller. En mbo’s spelen in op ontwikkelingen, die razendsnel gaan.

Aansluiten op arbeidsmarkt

In de publicatie vertellen docenten, bestuurders en opleidingsmanagers openhartig over hun successen en uitdagingen. Wat kwamen zij tegen bij het vormgeven van onderwijs dat aansluit op de arbeidsmarkt van nu? De volgende praktijkvoorbeelden komen aan bod.

Hoe verandert het beroep van automonteur?

De autobranche wordt sterk beïnvloed door de opkomst van ict. Elektrisch rijden neemt een vlucht, touchscreens en telematica transformeren de gebruikservaring en de zelfrijdende auto is in ontwikkeling. In dit speelveld van innovatie leidt ROC Aventus monteurs, managers en verkopers op. "Sleutelen, kruipolie en vieze handen? Dat is bijna verleden tijd."

Hoe werken onderwijs en bedrijfsleven samen aan het onderwijs van de toekomst?

Als er ergens een waardevolle ontmoeting plaatsvindt tussen onderwijs en bedrijfsleven, dan is het wel in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht. ROC Da Vinci College faciliteert het onderwijs terwijl bedrijven expertise ontsluiten en een machinepark leveren. In deze samenwerking worden studenten feitelijk klaargestoomd voor de arbeidsmarkt.

Hoe helpt de 3D-printer de tandtechnicus?

Van het vervaardigen van implantaten, kronen en bruggen draait het steeds meer om de processen daaromheen. Tandtechnici zijn in de toekomst steeds meer bezig met het inzetten van software, het proces van ontwerpen en teamwerk. Dit vraagt om een grote omschakeling in de opleiding, waarbij een goede aansluiting op het bedrijfsleven steeds belangrijker wordt.

Hoe wordt u filiaalmanager van een webshop?

Bol.com trekt met kerst per dag miljoenen klanten. Tegelijk heeft een groot deel van de retailers nog geen webshop. Hoe worden studenten goed opgeleid voor zo’n diverse branche? Het Florijn College ­ onderdeel van ROC West­Brabant ­ gaat de uitdaging aan. Afdelingsmanager Handel Rogier Raeijmaekers: "Uiteindelijk bepaalt de student zélf zijn koers."

Hoe werkt u als game-artiest samen met een grafisch ontwerper en acteur?

Met het excellentieprogramma Studio TopNok zoekt het Mediacollege Amsterdam (Ma) aansluiting bij de arbeidsmarkt van de toekomst. Studenten worden uitgedaagd om buiten de kaders te denken. Samen met studenten uit andere vakgebieden ontwikkelen zij innovatieve producten. "Die vakoverstijgende coöperatie biedt nieuwe ruimte voor initiatieven, naast het reguliere leerplan."

Hoe laat u studenten samenwerken met een externe opdrachtgever in de regio?

De arbeidsmarkt vraagt steeds vaker om studenten die alles in huis hebben. Studenten die kundig, vaardig, creatief, communicatief, digitaal onderlegd én zelfstandig zijn. Gaan al deze vaardigheden wel samen? Nordwin College gelooft van wel, en laat studenten leren in samenwerking met een externe opdrachtgever in de regio. "Verbreden van vaardigheden leidt juist tot verdieping van kennis."

Hoe wordt u een high-tech zorgverlener?

Wie verpleegkundige wil worden, kan bij het Nova College in Haarlem tegenwoordig ook een praktijkroute volgen. Dit opleidingstraject speelt zich volledig af binnen de muren van ziekenhuis Foreest Medical School in Alkmaar. "We brengen de expertises van onderwijs en werkveld bij elkaar. Dit is de beste manier om het onderwijs toekomstbestendig te maken."

Hoe wordt u een digibewuste, digibekwame en digivaardige politieagent?

Ict en nieuwe technologie veranderen het politiewerk. Zo helpen smartphonefilmpjes van rellen bij opsporingswerk. Terwijl de filmpjes ook het politieoptreden genadeloos blootleggen. Tegelijk verandert de opleiding van opsporingsambtenaren en agenten dankzij innovaties. "Maar nieuwe vaardigheden opdoen, begint nog altijd met kennis van de wet."

Deel deze pagina: Zo speelt u als mbo in op snel veranderende arbeidsmarkt

Delen
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail