Een goede internetverbinding op school is belangrijk. Ook voor het gebruik van moderne digitale leermiddelen of andere toepassingen in de cloud. Als ict-coördinator of inkoper bekijkt u regelmatig of de internetverbinding nog voldoet. Dit doet u bijvoorbeeld wanneer uw school meer gebruik gaat maken van digitale leermiddelen, cloudtoepassingen of mobiele devices, zoals tablets, chromebooks of laptops.

Zakelijke internetaanbieders van glasvezelverbindingen bieden capaciteit en kwaliteit, passend bij wat scholen de komende jaren nodig hebben. Producten met meer bandbreedte, beschikbaarheid en kwaliteitsgaranties leiden vaak tot hogere kosten. Maak daarom de afweging tussen prijs en kwaliteit, de kosten, de frustratie van verloren (onderwijs-)tijd, en welke kwaliteit past bij de digitale ambities.

Een hoop internetkabels die moeten zorgen voor een goede internetverbinding als randvoorwaarde voor goed digitaal onderwijs
Een goede internetverbinding op school is een randvoorwaarde voor goed digitaal onderwijs © Rodney Kersten/Kennisnet

Voldoende bandbreedte is de eerste stap

Bezuinig niet op bandbreedte. De verwachting is dat het aantal devices op scholen toeneemt en dat ze ook vaker tegelijk worden gebruikt. Digitale leermiddelen en cloudtoepassingen worden qua functionaliteit steeds rijker. Wellicht gaat uw school steeds meer van dit soort toepassingen gebruiken. Dit vergt meer van de bandbreedte.

In de tools van de handreiking internetverbinding berekent u de benodigde bandbreedte voor uw school, voor nu en over vijf jaar. 

Er is meer dan alleen bandbreedte

Met voldoende bandbreedte bent u er nog niet. Het is belangrijk dat de internetverbinding het ook doet op de momenten dat u deze nodig hebt. Daarom zijn goede afspraken over beschikbaarheid belangrijk.

Ook helpt het om het gebruik van de internetverbinding in de gaten te houden. Zo kunt u snel inspringen op onverwachte groei van het gebruik.

Tot slot moet de internetverbinding goed beveiligd te zijn. Zo moet niemand van buitenaf ongewenst het schoolnetwerk op kunnen en moet het mogelijk zijn om toegang tot ongewenste en malafide websites te blokkeren. Ook adviseren we om na te denken over bescherming tegen DDoS-aanvallen. Deze aanvallen kunnen het schoolnetwerk of belangrijke toepassingen platleggen.

De handreiking internetverbinding vertelt u alles over toegang tot internet en geeft concrete tips en adviezen om te helpen bij de afweging wat voor uw school het beste is.

Veilig Internet van SIVON

Wilt u verzekerd zijn van een veilige internetverbinding maar dit liever niet zelf regelen? Veilig Internet van SIVON verbindt scholen op een beveiligde manier met het internet. SIVON neemt daarvoor het meeste werk uit handen. Lees meer over deze dienst op sivon.nl.

Deel deze pagina: Zo zorgt u voor een goede internetverbinding op school

Delen
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail