
Een veilig en betrouwbaar wifi-netwerk is essentieel om het onderwijs met bijvoorbeeld digitaal leermateriaal te faciliteren. Maar het inrichten en regelen ervan is vaak ingewikkelde materie voor niet-technici. Hoe kunt u dit als school aanpakken?

Inschatting wifi-toegangspunten
Bepaal vanuit de visie op het onderwijs en de dagelijkse schoolpraktijk waar in het schoolgebouw leerlingen en medewerkers precies moeten kunnen werken met mobiele devices. Gebruik om hier een goede inschatting van te kunnen maken de inschattingshulp uit de ‘Handreiking netwerk en wifi in de school’.
Houd er rekening mee dat:
- er per lokaal met 30 leerlingen een wifi-toegangspunt nodig is
- als er in de gang ook wifi nodig is, dan is er per 50 meter een extra toegangspunt nodig
- de wifi-behoefte in gemeenschappelijke ruimtes afhankelijk is van meer factoren
- er mogelijk behoefte is aan wifi op het buitenterrein
Meting uit laten voeren
Wilt u tot een gegarandeerde dekking komen op elke gewenste plek in en rond de school, laat dan een meting (site survey) uitvoeren door een gerenommeerd bedrijf. Een meting kan karakteristieken van het gebouw en andere invloeden opsporen die invloed hebben op het aantal wifi-toegangspunten dat nodig is.
Kiezen voor een wifi-oplossing
Elke leverancier heeft weer andere producten met verschillende kenmerken. De volgende eigenschappen zijn van belang om een keuze te maken:
- Wifi-standaard: de nieuwste standaard (802.11ac wave 2) biedt de beste garanties op een goede snelheid; ook bij gelijktijdig zwaar gebruik.
- Wifi-band: door gebruik te maken van de nieuwe 5 GHz wifi-band zijn er minder storingsproblemen tussen wifi-toegangspunten.
- Backwards compatibility: het is raadzaam om de oudere standaarden (802.11g, b, n en a) en 2,4 GHz-band te blijven ondersteunen, omdat waarschijnlijk niet alle leerlingen en medewerkers over de nieuwste devices beschikken.
- Open of gesloten systeem: veel wifi-oplossingen zijn gesloten omgevingen, wat betekent dat het niet mogelijk is om componenten van verschillende fabrikanten te combineren. Zorg daarom dat de wifi-omgeving gebruik maakt van apparatuur van één fabrikant.
Let op: de meeste apparatuur voor de consumentenmarkt voldoet niet aan bovenstaande eisen. Kies daarom voor zakelijke oplossingen.
Beveiliging
Om een volledig veilige wifi-omgeving te bieden, is ondersteuning van de volgende wifi-functionaliteiten nodig:
- Encryptieprotocollen WPA/WPA2, die ervoor zorgen dat het verkeer van gebruikers niet-leesbaar verstuurd wordt.
- Tijdgebonden toegang, zodat de voorziening automatisch kan worden uitgeschakeld wanneer het schoolgebouw gesloten is.
- Het afstemmen van signaalsterkte van wifi-toegangspunten, zodat alleen de beoogde gebruikers op het netwerk kunnen inloggen en om de hoeveelheid radiostraling te minimaliseren.
- Rogue acces point detection, zodat valse wifi-toegangspunten automatisch worden herkend en bestreden.
- Meerdere SSID’s (Service Set Identifiers), zodat voor verschillende doelgroepen verschillende virtuele netwerken (VLAN’s) kunnen worden gemaakt. Hiermee kunt u bijvoorbeeld meer bandbreedte toekennen aan een bepaalde groep, bijvoorbeeld leraren of leerlingen die een toets maken. Daarnaast is het mogelijk om elke groep verschillende rechten te geven.
‘Domme’ toegangspunten en een slimme, centrale controller
Door te kiezen voor een oplossing met zogenaamde ‘domme’ wifi-toegangspunten en een slimme controller kunt u het beheer vanuit een centraal punt effectiever, goedkoper en veiliger regelen.
Stroom en netwerkaansluiting
Voorkom problemen met defecte adapters en een tekort aan stopcontacten bij wifi-toegangspunten door gebruik te maken van ‘power over Ethernet’-techniek. Hierbij kan netwerkapparatuur in het bedrade schoolnetwerk via de netwerkkabel stroom leveren aan wifi-toegangspunten. Controleer daarom of je netwerkswitches deze techniek ondersteunen.
Beheer
De inrichting en het beheer van de netwerkinfrastructuur vereisen specifieke kennis en hebben geen directie relatie met het onderwijs. Het is daarom verstandig om dergelijke taken uit te besteden. Tegelijkertijd is het goed om mee te kunnen kijken met de dienstverlener via een managementconsole, zodat ook de school de benutting en belasting van wifi kan volgen.
Eduroam
Een extra veilige en gemakkelijke manier voor leerlingen, medewerkers en gasten om van het draadloze netwerk gebruik te maken is via eduroam – een internationaal educatief roamingnetwerk dat voor beveiliging en authenticatie zorgt. Via dit netwerk kunnen eduroamgebruikers moeiteloos verbinding maken met wifi op elke locatie van de school en ook bij andere onderwijsinstellingen die over eduroam beschikken in binnen- en buitenland.
Lees meer over eduroam.
Lees meer over het uitbreiden, aanpassen of vernieuwen van de internetverbinding op school in de Handreiking internetverbinding.
Wifi as a Service
Bent u op zoek naar een stabiel en veilig wifi-netwerk op school? Kies dan voor Wifi as a Service van SIVON. Van offerteaanvraag tot installatie en beheer, SIVON regelt het voor u. Meer weten over deze dienst?
Lees meer over Wifi as a Service op sivon.nl
Bekijk alle antwoorden op veelgestelde vragen
Dit is één van de artikelen in een reeks die Kennisnet tot stand brengt met de PO-Raad. Bekijk het overzicht van alle artikelen uit de serie ‘Vraag & antwoord’.
