Binnen afzienbare tijd heeft bijna elke leerling een eigen device. Daarmee oefenen ze met digitale leermiddelen of werken ze samen aan opdrachten in cloudplatforms als Google of Office 365 voor het onderwijs.

Dat is aan de ene kant een mooie verrijking van het onderwijs maar aan de andere kant ook een flinke uitdaging. Het schoolnetwerk en de internetverbinding is nog lang niet altijd berekend op dat nieuwe, intensieve gebruik.

In deze podcast – onderaan dit artikel – bespreken we waar een moderne ict-infrastructuur van een school aan moet voldoen om digitale hulpmiddelen dagelijks optimaal te gebruiken. Welke slag in capaciteit, betrouwbaarheid en kwaliteit is hier nodig?

Scholen gebruiken steeds vaker en meer ict in de klas. Meer ict vraagt om een betrouwbare, professionele ict-infrastructuur. © Anne Carolien Kohler / Kennisnet

Zakelijk product vs. consumentenproduct

“Het is vooral belangrijk dat scholen beseffen dat zij een zakelijk product moeten afnemen bij leveranciers en geen consumentenproduct. Consumentenproducten bieden geen garanties op capaciteit, kwaliteit en probleemoplossing”, zegt Pronk in de podcast.

Scholen hebben met een consumentenproduct te maken met een te trage internetverbinding. Storingen worden niet snel genoeg opgelost – en dat leidt tot verlies van onderwijstijd – en zij ondervinden problemen met beveiliging. Scholen hebben bijvoorbeeld last van virussen, hacks en DDoS-aanvallen. En dat terwijl scholen steeds meer afhankelijk worden van ict om goed onderwijs te geven.

Toename gebruik ict in de klas

Het gebruik van digitale leermiddelen neemt toe, leerlingen gebruiken meer devices en vrijwel alle leermiddelen en administratieve systemen zijn in de Cloud. Er is dus een grotere afhankelijkheid gedurende de lesdag.

Het is belangrijk dat scholen zaken op orde hebben, vooral nu er een nieuwe privacywetgeving (AVG) is. Het advies aan scholen is: neem passende technische maatregelen.

Ict-infrastructuur professionaliseren

Voor het aanpakken van een professionele ict-infrastructuur, moeten scholen overstappen van consumentenproducten naar zakelijke producten. Dat kost meer geld, maar dat levert scholen ook meer op.

Scholen kunnen nog meer doen. Het is belangrijk dat u de juiste eisen stelt aan de ict-producten die u koopt.

Daarnaast is het verstandig om samen te werken binnen uw schoolbestuur of met andere besturen. In de Handreiking Internetverbinding staan handvatten voor scholen hoe zij dit kunnen aanpakken.

Beluister de podcast

Benieuwd naar het hele gesprek over het professionaliseren van ict? Beluister de podcast en abonneer u via Apple Podcasts, Spotify of uw favoriete podcast-app op de Kennisnet-podcast.

Deel Ict-infrastructuur professionaliseren? Zo pakt u dat aan

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • E-mail