Mediawijsheid is belangrijk, en er zijn verschillende manieren om leerlingen mediawijzer te maken. Leerlingen zelf media laten ontwikkelen door het maken van radioprogramma’s, dat is een originele manier om aan de slag te gaan met mediawijsheid. Leerlingen vinden het leuk en zijn gemotiveerd en er werken zo op een leuke manier aan taaldoelen en digitale vaardigheden. Laat u inspireren door Radio Actief, het radioprogramma van meester Tjeerd en zijn leerlingen.

Actief aan de slag met mediawijsheid

Tjeerd: “Het doel is om leerlingen zelf aan het woord te laten in onze radioprogramma’s. Het thema dat wordt behandeld in de bovenbouw, koppelen we aan taaldoelen en daar maken we dan een productie van.

Een mooi voorbeeld is een productie over de Tweede Wereldoorlog: het terugkijken naar Radio Oranje op Youtube en daar dan weer zelf radio over maken. Vervolgens kun je dat terugkoppelen aan een digitaal portfolio. Of we laten leerlingen weerberichten bestuderen en zelf een weerjournaals schrijven en inspreken.” 

Het maken van radioprogramma’s is een actieve manier om met mediawijsheid aan de slag te gaan.

“Door het maken van radioprogramma’s gaan leerlingen actief aan de slag met mediawijsheid: ze maken zelf media. Tijdens zo’n les gaan we ook in op vragen zoals: hoe houd je de luisteraar voor de gek? We maken leerlingen bewust van het feit dat je bepaalde informatie kunt manipuleren en veranderen. Op die manier ontwikkelen leerlingen een kritische houding ten opzichte van media.”

Radio maken motiveert

“Radio maken leidt tot mooie en soms ook onverwachte resultaten. Een leuk voorbeeld is een leerling met dyslexie, hij durfde voor de klas niet voor te lezen uit een boek. Maar in de studio, met een microfoon voor zich, durfde hij het wel. Hij bleek een natuurtalent!

“Wat wij doen is ontstaan vanuit een behoefte van de school. “We hadden een probleem om leerlingen te motiveren voor taaldoelen. En kijk nu eens, hoe gemotiveerd ze zijn.”

In september vond op de Vijf Hoeven de tweede Radiodag plaats, met gastlessen van de bekendste radiomakers van Nederland, waaronder DJ Giel Beelen.

Radio Rakkers

Hoezeer Tjeerd het ook naar zijn zin heeft op de Vijf Hoeven, in 2019 begint hij voor zichzelf met Radio Rakkers. Hij gaat meer scholen helpen bij het radio maken met leerlingen.

Beluister de podcast

Benieuwd naar het gesprek met Tjeerd? Beluister de podcast en abonneer u via Apple Podcasts, Spotify of uw favoriete podcast-app op de Kennisnet-podcast.

Deel deze pagina: Radio maken met leerlingen: actief aan de slag met mediawijsheid

Delen
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail