Doorgaan naar hoofdinhoud

Monitor Digitale Geletterdheid 2021: zorgen over achterstandsleerlingen

Achterstandsleerlingen dreigen verder achterop te raken op het gebied van digitale geletterdheid. Dat blijkt uit de Monitor Digitale Geletterdheid 2021, uitgevoerd op scholen in het primair en voortgezet onderwijs.

Logo Kennisnet

Door de redactie

6 december 2021
2 minuten lezen

ECP, Platform voor de Informatiesamenleving, liet de monitor uitvoeren via vragenlijsten voor docenten, ict-coördinatoren, directeuren en bestuurders. Kennisnet is een van de betrokken organisaties bij het onderzoek.

Ad hoc

Digitale geletterdheid verdient onverminderd aandacht in het onderwijs. Een groot deel van de leraren in het primair en voortgezet onderwijs ziet de noodzaak om hun leerlingen (meer) digitaal geletterd te maken, zo blijkt uit de monitor. De aandacht voor het onderwerp in de les blijkt echter nog erg ad hoc te zijn. Het is ook geen verplicht onderdeel van het curriculum. 

Digitale geletterdheid

Dit valt onder digitale geletterdheid:

  • ict-basisvaardigheden
  • computational thinking
  • informatievaardigheden
  • mediawijsheid

Achterstandsleerlingen

In de toelichting die het ECP geeft op het onderzoek staat dat de aandacht voor digitale geletterdheid nog minder is op scholen met relatief veel achterstandsleerlingen. Zorgwekkend, noemt het ECP dat, omdat juist bij deze scholen de urgentie hoog is.

Namens Kennisnet was Remco Pijpers, expert digitale geletterdheid, betrokken bij de monitor. ”Juist in de periode dat het coronavirus uitbrak en leerlingen online lessen volgden, zagen we dat de verschillen in digitale vaardigheden groter werden,” zegt Pijpers.

“Elk kind heeft recht op onderwijs in digitale geletterdheid, maar voor kinderen die thuis onvoldoende worden ondersteund schiet het er nu bij in. Scholen die hechten aan de bestrijding van kansenongelijkheid roepen wij op om meer werk te maken van digitale geletterdheid. Digitale laaggeletterdheid is namelijk een serieus probleem, ook bij kinderen en jongeren.”

Bekijk de monitor

De monitor is uitgevoerd voor het primair en voortgezet onderwijs. Van beide onderzoeken is een aparte rapportage.

Lees verder

De onderwerpen waarover wij publiceren