In de brochure wordt door diverse experts uitgelegd waar leerlingen met een LVB tegenaan lopen op sociale media en hoe u hen kunt begeleiden. De brochure biedt praktische handvatten om LVB-leerlingen mediawijsheid (één van de vaardigheden uit het model voor digitale geletterdheid) te leren en helpt bij het gesprek tussen bestuurders, schoolleiders en leraren over de leerling in de digitale samenleving.

Hindernissen bij gebruik digitale media

Aanleiding voor de brochure is onderzoek van Kennisnet en het Nederlands Jeugdinstituut (NJi). Daaruit bleek onder meer dat leerlingen met een LVB diverse hindernissen ervaren bij het gebruik van digitale media.

Peter Nikken, een van de onderzoekers: "Dat kan variëren van moeite hebben met teksten lezen en beelden interpreteren tot een verminderd besef van normen en waarden. Online omgang met anderen is voor hen vaak lastig. Ze kunnen gezichtsuitdrukkingen, grappen en nuances niet altijd goed inschatten. Tegelijk zijn deze leerlingen ook beïnvloedbaar, vatbaarder voor verslaving en gevoeliger voor afwijzing of manipulatie."

Lees het onderzoek ‘Media en kinderen met een LVB‘ op de website van het NJi.

LVB-leerlingen leren langzamer

Docent Itske Tersteeg van De Ziep, een school voor voortgezet onderwijs in Didam, vult aan: "Deze leerlingen leren langzaam. Waar een andere leerling hooguit een keer de fout in gaat met het online plaatsen van een verkeerde reactie of foto, doen deze jongeren dan soms wel 10 keer of vaker. "

Elke onderwijsinstelling voor LVB-leerlingen zou adequaat beleid moeten voeren op het thema mediawijsheid.

Elke onderwijsinstelling die zich bezighoudt met LVB-leerlingen zou adequaat beleid op het thema mediawijsheid moeten voeren, zegt Nikken in de brochure.

"Zij moeten een positieve visie ontwikkelen en deze verankeren in zorg- en onderwijsplannen. Leraren erkennen vaak wel het belang van mediawijsheid, maar hebben tijd, ruimte en middelen nodig om dingen uit te proberen."

Herhalen, herhalen, herhalen

Hoe helpen we leerlingen met een LVB? "Herhalen, herhalen, herhalen", zegt Tersteeg. "Veel met leerlingen praten over hoe je dingen online aanpakt en wat je kunt tegenkomen. En besteed juist ook aandacht aan de fijne kanten van media."

Meer weten?

Meer weten over LVB-leerlingen en de risico’s die zij lopen? Lees dan het eerder verschenen rapport ‘LVB-jeugd en sociale media’. In het boek ‘Sociale media in het speciaal onderwijs’ staan 15 inspirerende portretten van leraren die op een creatieve manier aandacht besteden aan sociale media en mediawijsheid in de les.

Deel deze pagina: Mediawijsheid voor leerlingen met een licht verstandelijke beperking

Delen
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail