
Digitale geletterdheid in Canada
Digitale geletterdheid is belangrijk. Maar hoe is digitale geletterdheid in andere landen geregeld, bijvoorbeeld in Canada? Wat kan Nederland hiervan leren? Lees het in dit artikel en de publicatie.
Digitale geletterdheid is belangrijk. Naar verwachting krijgt Nederland in 2021 een nieuw curriculum waar digitale geletterdheid een vast onderdeel van is. Maar hoe is digitale geletterdheid in andere landen geregeld, bijvoorbeeld in Canada? Wat kan Nederland hiervan leren? Lees het in dit artikel en de publicatie onderaan de webpagina.
In het Canadese onderwijs is er steeds meer aandacht voor digitale geletterdheid. Sinds 2010 heeft de overheid veel geïnvesteerd om ict-infrastructuur op alle scholen – ook in de afgelegen gebieden – te verbeteren.
Digitale geletterdheid in Canada is erg divers. Omdat nationale sturing ontbreekt, is er ruimte voor tal van regionale initiatieven. Deze ontstaan in sommige gevallen door professionele netwerken van leraren die het onderwijs moderner en interessanter voor leerlingen willen maken.
Daarnaast heeft ook de New Pedagogies for Deep Learning (NPDL) bijgedragen aan intensivering en meer bewustzijn van digitale vaardigheden in Canadese Scholen. NPDL is een beweging van de bekende onderwijssocioloog Michael Fullan. Volgens Fullan draait onderwijs om ‘diep leren’: betekenisvol en interessant, met een centrale rol voor techniek die zodanig wordt ingezet, dat het leren kan worden verdiept.
Canada mist een eenduidige definitie van digitale geletterdheid. De provincies geven er ieder hun eigen uitleg aan. Toch is er een gemene deler met Nederland: de focus ligt op het gebruiken, begrijpen en creëren van ict. Voor het Canadese onderwijs is het belangrijk dat leerlingen de juiste digitale vaardigheden bezitten voor in een latere baan: het economisch perspectief. Dit is een van de belangrijkste reden om met digitale geletterdheid aan de slag te gaan. De inzet van digitale geletterdheid voor leren en leven is nog minder prominent aanwezig.
Canada staat bekend om de vele initiatieven die plaatsvinden op provinciaals en regionaal niveau, waarbij private partijen en Niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) soms een belangrijke rol spelen. Ontario, New Brunswick, Manitoba en Brits Columbia doen het bijvoorbeeld erg goed. Brits Columbia is zelfs een voorbeeld voor het ontwikkelteam Digitale Geletterdheid van Curriculum.nu.
In de publicatie ‘Digitale geletterdheid in Canada’ – deze is onderaan deze webpagina te vinden – leest u meer over hoe de Canadezen digitale geletterdheid een plek geven in hun onderwijs.
Andere verschenen landen:
Digitale geletterdheid is belangrijk. Maar hoe is digitale geletterdheid in andere landen geregeld, bijvoorbeeld in Canada? Wat kan Nederland hiervan leren? Lees het in dit artikel en de publicatie.