Digitale geletterdheid worden gezien als de set van competenties die leerlingen nodig hebben in een snel veranderende maatschappij waarin technologie een belangrijke rol speelt. Het gaat om 4 vaardigheden:
- Ict-basisvaardigheden: het kennen van basisbegrippen en functies van computers en netwerken, het kunnen aansluiten en bedienen van hardware. Maar ook het kunnen omgaan met kantoortoepassingen, zoals tekstverwerkers en presentatiesoftware. En kunnen werken met internet, met mobiele apparaten en op de hoogte zijn van beveiligings- en privacyaspecten.
- Computational thinking: de vaardigheid om na te kunnen denken over hoe u met een computer een bepaald probleem kunt oplossen.
- Mediawijsheid: de kennis, vaardigheden en mentaliteit om bewust, kritisch en actief om te gaan met media.
- Informatievaardigheden: het kunnen signaleren en analyseren van een informatiebehoefte en het kunnen zoeken, selecteren, verwerken en gebruiken van relevante informatie.

Visie
Uit de Monitor Jeugd en Media 2017 blijkt dat losse lessen over computers en het gebruik van digitale media niet of nauwelijks bijdragen aan digitale geletterdheid. Een brede integratie is effectiever en duurzamer. Begin met het ontwikkelen van een visie op basis van de 4 vaardigheden. Een goede eerste stap is het doornemen van het Handboek Digitale Geletterdheid.
Integratie
De volgende stap is het vormgeven en integreren van digitale geletterdheid in het onderwijs.
- In het Handboek Digitale Geletterdheid vind u achtergronden over visievorming en hoe u van visie naar praktijk komt. En kunt u aan de slag met checklists, lesmateriaal en leerlijnen digitale geletterdheid.
Meer weten over digitale geletterdheid
- Janusz Korczak en de leerling in de digitale samenleving – met pedagoog Joop Berding (podcast)
- ‘Kijk vanuit een positief perspectief naar kinderen en technologie‘ met hoogleraar pedagogiek Micha de Winter (podcast)
- Lees meer over mediawijsheid op Mediawijzer.net en op mediawijsheid.nl.
Bekijk alle antwoorden op veelgestelde vragen
Dit is één van de artikelen in een reeks die Kennisnet tot stand brengt met de PO-Raad. Bekijk het overzicht van alle artikelen uit de serie ‘Vraag & antwoord’.