Estland heeft een indrukwekkende omslag gemaakt. Na jaren van onderdrukking en oorlog loopt het nu voorop op het gebied van onderwijs en technologie. Volgens het PISA-onderzoek uit 2015 hebben de Esten zelfs het beste onderwijs van Europa.

Ook op het gebied van technologie gaat het hard: de overheid is volledig gedigitaliseerd en vrijwel alles kan digitaal geregeld worden. Het identiteitsbewijs is de toegangskaart voor alle digitale diensten van de overheid. Dit betekent:

Integreren van digitale vaardigheden in het onderwijs

Technologie zit in het DNA van het land, en dit werkt door op het onderwijs. Leerlingen kunnen technologie overal gebruiken: het is onderdeel van het curriculum, maar er zijn ook verschillende publieke en private initiatieven om aan de slag te gaan met technologie. Digitale geletterdheid is daarom erg belangrijk om te kunnen functioneren in deze vergevorderde digitale samenleving. 

Het Estse onderwijs is ingesteld om vanuit democratische waarden leerlingen en leraren digitaal vaardig te maken © Etienne Oldeman / Kennisnet

Hoe integreert Estland digitale vaardigheden in het onderwijs?

De lessen voor Nederland

Nederland en Estland maken beide werk van het creëren van de juiste randvoorwaarden. De vier elementen die in Nederland nodig zijn voor succesvolle implementatie van digitale vaardigheden in het curriculum, zijn bij de Esten allemaal aanwezig: visie, deskundigheid, inhoud en toepassingen en infrastructuur. Maar wat doen de Esten anders en wat kunnen we daarvan leren?

Inmiddels zijn er door Nederlandse scholen al 18 studiereizen naar Estland georganiseerd. Ook als u niet naar Estland afreist, kunt u van de Esten leren door uw onderwijswaarden scherp onder de loep te nemen. Welke waarden zijn voor de school belangrijk? En hoe relateert u die aan technologische veranderingen? Bijvoorbeeld handelend vanuit democratische, vreedzame en innovatieve waarden.

In de publicatie ‘Digitale geletterdheid in Estland’ leest u meer over hoe de Esten digitale geletterdheid een plek geven in hun onderwijs.

Digitale geletterdheid in het buitenland

Andere verschenen landen:

Deel deze pagina: Digitale geletterdheid in Estland: dit kan Nederland leren van de Esten

Delen
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail