Ferry van der Klaauw – docent muziek en ckv en coördinator ckv op het Sint-Maartenscollege – kwam in aanraking met Wikiwijs via een docent van een naburige school. "Muziek werd een aantal jaar geleden een eindexamenvak voor de havo, en ik werd gevraagd het lesprogramma te maken. Ik besloot collega’s op te zoeken voor inspiratie."

Van der Klaauw ontmoette een vakgenoot die betrokken was bij Wikiwijs, het openbare en onafhankelijke platform dat scholen en docenten ondersteunt bij het samenstellen en maken van leermiddelen en dat deze centraal beschikbaar stelt.

Daar ontdekte hij onder meer nieuwe leermiddelen. En aan de beoordeling van collega’s kon hij zien of de leermiddelen kwalitatief goed waren. Daarom meldde hij zichzelf ook aan als Leermiddelspecialist bij Wikiwijs.

Nieuwe leermiddelen ontdekken

Leermiddelspecialisten zijn ervaren docenten en ontwikkelaars die als vrijwilliger bij Wikiwijs elke maand minstens 30 leermiddelen beoordelen van andere docenten. Zo helpen zij om leermaterialen beter vindbaar te maken voor het onderwijs. Daartegenover staat een vrijwilligersvergoeding van 1.500 euro per jaar.

Maar het échte voordeel zit in andere zaken, volgens Anna Hermans, docente Nederlands op het Gymnasium Bernrode in Heeswijk-Dinther. "Ik help er een collega mee en tegelijkertijd komen er allerlei leermiddelen voorbij die ik mogelijk in de les kan gebruiken."

De leermiddelen die ze ontdekt op Wikiwijs zet ze in op verschillende manieren: "Toen ik last had van mijn keel, besloot ik een uitlegfilmpje van een collega te gebruiken, dat ik op Wikiwijs vond. En als voorbereiding op hun eigen spreekbeurt laat ik leerlingen de spreekbeurt beoordelen van een leerling op het platform."

Beter differentiëren door Wikiwijs

Wat Hermans vooral fijn vindt is dat ze er beter door kan differentiëren: "Ook binnen het gymnasium merk je dat er veel niveauverschillen zijn. Iemand met een achterstand in spellen, stuur ik een mailtje met een oefening van Wikiwijs." Niet alle opdrachten neemt ze één op één over. "Soms krijg je er een leuk idee van waar je op eigen manier uitvoering aan geeft."

Een groter netwerk

Van der Klaauw doet er ook inspiratie op, vooral om te variëren in de les. Hij vond er bijvoorbeeld een opdracht om het notenschrift te leren aan de hand van een leuke melodie. "Daarnaast ben ik altijd op de hoogte van nieuwtjes uit het vakgebied en heb ik veel contact met collega’s."

Als docent heb je een tamelijk solistisch beroep. Als leermiddelspecialist bij Wikiwijs kun je een kijkje nemen in de keuken van andere docenten
Als docent heeft u een tamelijk solistisch beroep. Als leermiddelspecialist bij Wikiwijs kunt u een kijkje nemen in de keuken van andere docenten © Felix Kalkman / Hollandse Hoogte

Hermans: "Als docent heb je een vrij solistisch beroep. Als leermiddelenspecialist kan ik even in de keuken van een collega kijken, en dat werkt voor mij bevestigend en inspirerend."

Even in de keuken van een collega kijken via Wikiwijs werkt bevestigend en inspirerend.

"Je netwerk wordt er een stuk groter van", beaamt Mandy de Bruijn, docente van groep 4 en 5 op de Jan Ligthartschool in Borne. "Mensen weten me inmiddels te vinden voor allerlei nieuwe klusjes, bijvoorbeeld leerdoelen onderzoeken voor een rekenmethode van SLO."

Beter leren beoordelen

De Bruijn is auteur voor onder meer het maandblad Computers op School. Daarvoor evalueert ze bijvoorbeeld onderwijswebsites en software. "Ik werd gevraagd dit ook te doen voor Wikiwijs en vond dat een mooie uitdaging om mijn beoordelingsvaardigheden te verbeteren en te helpen meer kwalitatief materiaal beschikbaar te maken."

Doordat ze veel leermiddelen bekijkt, heeft ze nu sneller door welk materiaal geschikt is voor haar groep. Daarnaast kan ze via het platform collega’s adviseren en helpen met het vinden van geschikt materiaal.

Ook binnen haar eigen school wordt ze vaak om hulp gevraagd: "Bij de aanschaf van een nieuwe methode laten ze mij er eerst mee stoeien." En ze ondersteunt collega’s om leermiddelen aan te passen of te verbeteren.

Tijdsinvestering is wisselend

Naast het beoordelen op kwaliteit, letten de leermiddelenspecialisten bijvoorbeeld op taalfouten, dode links en of de stof inhoudelijke nog wel actueel is. "Daarnaast zorg je ervoor dat een leermiddel goed vindbaar is via trefwoorden en leer je zo metadateren," zegt Van der Klaauw.

30 leermiddelen per maand beoordelen kost wel tijd, maar dat kan afhangen van het type leermiddel: "Soms is het een filmpje van een paar minuten, maar het kunnen ook uitgebreide opdrachten zijn. Meestal plan ik er een dag in een vrije week voor in." Hermans besteedt er een halve dag aan in haar vakantie.

Hermans: "Maar ik zie het als een soort van bijscholing, je blijft op deze manier goed op de hoogte van nieuwe digitale leermiddelen." Voor De Bruijn was dat de belangrijkste reden om mee te doen: "Het is interessant en leuk, maar bovenal heel leerzaam."

Word ook Leermiddelspecialist bij Wikiwijs!

Wikiwijs is steeds op zoek naar Leermiddelspecialisten. Heeft u interesse? Lees meer in de handleiding voor Leermiddelspecialisten. Of ga zelf aan de slag met Wikiwijs.

Deel Beter differentiëren in de klas? Word Leermiddelspecialist bij Wikiwijs!

Delen
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • E-mail