Op het digibord mag de school altijd verwijzen naar bestaand digitaal leermateriaal. Bijvoorbeeld een tekst, maar ook foto’s of een video. Maar let op: je mag alleen verwijzen naar materiaal dat al rechtmatig openbaar gemaakt en gedeeld is, bijvoorbeeld via internet. 

Lerares gebruikt het digibord om te verwijzen naar materiaal dat rechtmatig openbaar is gemaakt via internet
Op het digibord mag je alleen verwijzen naar materiaal dat al rechtmatig openbaar gemaakt en gedeeld is, bijvoorbeeld via internet © Anne Carolien Köhler

Materiaal niet op een andere manier delen

Verwijzen naar digitaal leermateriaal is meestal toegestaan, maar de school mag het gevonden werk niet op een andere manier delen. De school mag bijvoorbeeld linken naar foto’s, maar daar zelf geen fotoboek van maken. Daarnaast mag de school geen nieuw publiek bereiken – een foto op een besloten, betaalde website, mag de school niet gratis beschikbaar stellen voor een ander publiek.

Vergoeding voor korte gedeelten online materiaal

Korte gedeelten online materiaal mag de school zonder toestemming voor educatief gebruik vertonen op het digibord. Denk bijvoorbeeld aan foto’s, video’s, digitaal leermateriaal of artikelen uit een krant of tijdschrift. De school moet daar wel een vergoeding voor betalen. De PO-Raad en VO-raad hebben daarover afspraken gemaakt met Reprorecht, de organisatie die auteurs vertegenwoordigt. De school betaalt een vergoeding op basis van het aantal leerlingen per jaar op een school.

Hoeveel materiaal overnemen?

Als vuistregel kunt u aanhouden dat er maximaal 10 procent van het materiaal met een maximum van 10 pagina’s mag overnemen. De school kan dus niet het hele jaar lesgeven uit een aardrijkskundeboek via het digibord als de school dat boek of die methode niet heeft aangeschaft. Daarnaast mag de school niet meer dan 25 foto’s of beelden uit 1 bron van dezelfde maker gebruiken.

Muziek en video’s vertonen voor educatief gebruik

Muziek en video’s mag de school wel altijd helemaal laten horen of vertonen, maar alleen voor educatief gebruik. Bijvoorbeeld tijdens de les. Voor andere doelen moet de school toestemming hebben en een vergoeding betalen. Lees meer in het antwoord op de vraag ‘Wat houdt de onderwijsexceptie in de Auteurswet in?‘.

Bekijk alle antwoorden op veelgestelde vragen

Dit is één van de artikelen in een reeks die Kennisnet tot stand brengt met de PO-Raad. Bekijk het overzicht van alle artikelen uit de serie ‘Vraag & antwoord’.

Deel deze pagina: Mag ik op het digibord linken en verwijzen naar online materiaal?

Delen
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail