Het is voor onderwijsdoelen toegestaan om videobeelden te laten zien tijdens de les. Het educatief gebruik moet wel duidelijk zijn. Bijvoorbeeld omdat in het leerplan is opgenomen dat de betreffende videobeelden worden getoond. Je hebt hier geen toestemming voor nodig en de school hoeft ook geen vergoeding te betalen voor het gebruik van die beelden. Hetzelfde geldt voor het tonen van tv-beelden. Live via de kabel of digitale televisie, maar ook via uitzendinggemist.nl.

Het YouTube logo
Het is toegestaan om voor onderwijsdoeleinden YouTube-video’s te laten zien © Jenny Tobien/Hollandse Hoogte

Alleen legale YouTube-video’s

Ook is het toegestaan om voor onderwijsdoeleinden YouTube-video’s te laten zien. Let wel op dat het video’s zijn die legaal op YouTube zijn geplaatst. Vind je op YouTube een film die net een week uit is in de bioscoop, dan mag je aannemen dat die niet legaal is geplaatst.

Wel toestemming en vergoeding voor andere doelen

Wil de school voor een ander doel videobeelden gebruiken, dan is wel toestemming nodig en moet een vergoeding worden betaald. Denk bijvoorbeeld aan het kijken van een leuke speelfilm met de klas of een schoolfeest waarop filmpjes worden getoond. De PO-Raad en VO-raad hebben hierover afspraken gemaakt met Videma en FilmService, de organisaties die de makers vertegenwoordigen. De school betaalt een vaste vergoeding op basis van het aantal vertoningen per jaar.

Ict-bekwaamheid in de organisatie

Effectieve inzet van ict door leraren vraagt ook om aandacht voor het bekwaamheidsgebied organisatie. Leraren hebben namelijk een belangrijke rol in de bedrijfsvoering en communicatie van de organisatie. 

Om deze reden is het belangrijk om zowel in beleid, als in de praktijk afspraken te maken over het veilig en verantwoord gebruik van sociale media zoals YouTube. Heeft jouw school deze afspraken al gemaakt?

Als deze afspraken je niet bekend zijn, of deze er niet zijn is het goed om hier met een groep mensen werk van te maken. Het schoolbestuur speelt hier als eindverantwoordelijke op het gebied van informatiebeveiliging en privacy (IBP) een belangrijke rol in. 

Lees meer over organisatie als onderdeel van ict-bekwaamheid in de handreiking ‘ict-bekwaamheid’.

Bekijk alle antwoorden op veelgestelde vragen

Dit is artikel is één van de artikelen in een reeks die Kennisnet tot stand brengt met de PO-Raad. Bekijk het overzicht van alle artikelen uit de serie ‘Vraag & antwoord’.

Deel deze pagina: Mag ik video’s van YouTube en uitzending gemist laten zien in de klas?

Delen
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail