Meteen naar de content

Tweede Kamerlid Dekker-Abdulaziz (D66) over de toenemende invloed van AI

Hoe kijkt D66-politicus Hind Dekker-Abdulaziz aan tegen de toenemende invloed van artificial intelligence (AI) op het onderwijs en het belang van kinderrechten binnen het digitale domein? Over dit vraagstuk gaan Kennisnet-directeur Larissa Zegveld en collega Manel van Kessel met haar in gesprek.

Logo Kennisnet

Door de redactie

6 november 2023
2 minuten lezen

Hind Dekker-Abdulaziz (1981) maakt sinds 25 januari 2022 deel uit van de Tweede Kamerfractie van de D66. Daarvoor was zij gemeenteraadslid in Utrecht.

Privacy leerlingen waarborgen

Kunstmatige intelligentie raakt steeds vaker de kern van het onderwijs. Denk hierbij aan adaptief lesmateriaal of generatieve AI. ChatGPT heeft tegenwoordig invloed op toetsing, het samenhangende curriculumontwerp en bijbehorend beleid. Ook andere lagen in de school, zoals de bedrijfsvoering en het bevoegd gezag zullen steeds vaker AI tegenkomen in de automatisering. Deze ontwikkeling raakt de Code voor Kinderrechten. Want hoe kunnen we er gezamenlijk voor zorgen dat de privacy van leerlingen wordt gewaarborgd in deze nieuwe wereld? In de Tweede Kamer vroegen de Kamerleden Dekker-Abdulaziz en Van Meenen hier aandacht voor met een motie, die mede met behulp van AI werd geschreven. De motie roept op tot een AI-strategie met betrekking tot de impact van AI op het onderwijs.

Beluister de podcast

Ontdek deze podcastserie

Wat is de kijk van Kamerleden op digitalisering en ict in het onderwijs? Welke invloed heeft digitalisering, welke problemen moeten worden opgelost en welke kansen liggen er om ict toe te passen in de schoolorganisatie?

Naar de serie 'Kamerleden over digitalisering en ict in het onderwijs'

Meer podcasts van Kennisnet?

Abonneer je via Apple PodcastsSpotify of je favoriete podcast-app op de Kennisnet-podcast.

De onderwerpen waarover wij publiceren