AI-companions: kunstmatige intelligentie als vriend en therapeut
- Trend
- Artificial intelligence
- po
- vo
- mbo
Kennisnet helpt scholen met kennis over wat werkt met ict en het onderwijs. Nu en in de toekomst. Daarom kijken we naar maatschappelijke ontwikkelingen die nu spelen, naar trends die eraan komen en helpen we je begrijpen wat dat betekent voor hoe je omgaat met onderwijs en ICT.
In dit uitgebreide artikel plaatsen we de ontwikkelingen rond kunstmatige intelligentie in perspectief en doen we een oproep aan de onderwijssector om deze trend niet afwachtend te bekijken.
Het vertrouwen in de digitale overheid is stevig gedaald. Gelukkig: er zijn veel goede digitale initiatieven, zegt Kennisnet-directeur Larissa Zegveld. Maar het blijft hard (samen)werken.
Als een techbro naar je toe komt en zegt: “Ik ben zó enthousiast over deze AI! Deze technologie zal de toekomst van het onderwijs revolutioneren. Je moet het in je school gebruiken!” dan moet je sceptisch zijn.
Zoals AI nu al ons leven, leren en werken verandert, zal neurotechnologie dat in de niet al te verre toekomst net zo ingrijpend doen. Het onderwijs is een van de toepassingsgebieden die het Rathenau instituut aanwijst in een rapport over neurotechnologie, dat ze opstelde op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Maar in hoeverre vinden we het wenselijk en ethisch verantwoord om leerlingen uit te rusten met headsets of oortjes die hun concentratievermogen meten? Daarover gaan we graag in gesprek met het veld.
Op Safer Internet Day roepen organisaties als Unicef en Safer Internet Centre Nederland belanghebbenden op om samen te werken om van het internet een veiligere en betere plek te maken, vooral voor kinderen en jongeren. Kennisnet-directeur Larissa Zegveld interviewt hoogleraar Esther Rozendaal, die een model ontwikkelde dat inzicht geeft in de digitale weerbaarheid van kinderen en jongeren.
De invloed van techbedrijven op de onderwijssector in Nederland zorgt voor onrust. Larissa Zegveld legt uit waarom.
Het internet moet terug de publieke ruimte in. Weeffouten uit het verleden zijn te fiksen, aldus Marleen Stikker. Met een belangrijke rol voor het onderwijs.
Leerlingen die ’s nachts in bed hun cijfers checken. Het gebeurt echt. In deze podcast spreekt Remco Pijpers met de directie en leerlingen van het Kalsbeek College in Woerden over de rust die het nieuwe Magisterbeleid heeft gebracht. Zowel thuis als in de klas.
Onder bezielende leiding van Jeroen van Grunsven en Robert Doggers duikt Schoolleiders VO in de wereld van AI en onderwijs.
In deze aflevering van de Kennisnet-podcast spreekt Remco Pijpers met Siri Beerends, cultuursocioloog en onderzoeker. In het gesprek analyseert Beerends hoe AI behalve technologische ook culturele en morele gevolgen heeft. Welke rol speel het onderwijs daar volgens haar in?
Hoe kunnen we de invloed van generatieve AI op het onderwijs begrijpen wanneer we die bekijken door de bril van de Paulo Freire, een van de belangrijkste onderwijshervormers van de 20e eeuw? Freire benadrukte het belang van dialoog en het bestrijden van sociale ongelijkheid in het onderwijs. Remco Pijpers van Kennisnet praat hierover met Wilfred Rubens, expert op het gebied van technologie en onderwijs.
Hoe combineren we verantwoordelijkheid voor kinderen met respect voor hun behoefte aan privacy? Daarover gaat Remco Pijpers van Kennisnet in gesprek met pedagoog Bas Levering.
“De leraar moet meer betrokken worden in het vormgeven van digitale onderwijsomgevingen.” Dat zegt wijsgerig pedagoog Joris Vlieghe in deze podcast met Kennisnet-adviseur Remco Pijpers over wat een leraar tot leraar maakt in een digitale context.