Nummervoorziening

Digitaal leermateriaal is niet meer weg te denken in het onderwijs. Voor het veilig gebruik daarvan zijn goede afspraken over privacy en informatiebeveiliging nodig. Nummervoorziening ondersteunt dit met een nieuwe en unieke manier van identificatie: het ketenpseudoniem (ECK iD).

Op basis van het ECK iD verlenen scholen en leveranciers toegang tot digitaal leermateriaal, zonder dat alle persoonsgegevens van leerlingen of docenten worden gebruikt.

Wat is Nummervoorziening?

Nummervoorziening is een publieke dienst van Kennisnet. Hiermee maken scholen op een veilige manier een uniek identificerend nummer (het ECK iD) voor leerlingen en docenten. In de praktijk wordt dit proces uitgevoerd tussen het administratiesysteem van de school en de Nummervoorziening.

Door dit ECK iD kunnen educatieve uitgeverijen, distributeurs en softwareleveranciers een groot aantal processen ondersteunen. Denk hierbij aan het leveren van- en toegang geven tot digitaal leermateriaal of  het terugkoppelen van leerresultaten. Deze processen worden met dit iD eenvoudig en met minimale uitwisseling van persoonsgegevens uitgevoerd.

Wat doet het?

Voor wie is het?

De nummervoorziening is er om:

Van wie is Nummervoorziening?

Nummervoorziening wordt aangeboden door Kennisnet en is in opdracht van het ‘Doorbraakproject Onderwijs & ICT’ en de MBO Raad ontworpen en ontwikkeld. Het platform Edu‑K plaatst het ECK iD in de educatieve leermiddelenketen van het po, vo en mbo.