Doorgaan naar hoofdinhoud

Nummervoorziening

Veilig gebruik van digitale leermiddelen

Privacy is een belangrijk thema voor ouders, scholen en de politiek. Nummervoorziening is er om de privacy van leerlingen optimaal te waarborgen en partijen alleen die gegevens te geven die voor hen nodig zijn om hun onderwijsdiensten te laten draaien.

Logo van Nummervoorziening

Digitaal leermateriaal is niet meer weg te denken uit het onderwijs. Voor het veilig gebruik daarvan zijn goede afspraken over privacy en informatiebeveiliging nodig. Nummervoorziening ondersteunt dit met een nieuwe en unieke manier van identificatie: het ketenpseudoniem (ECK iD).

Op basis van het ECK iD verlenen scholen en leveranciers toegang tot digitaal leermateriaal, zonder dat alle persoonsgegevens van leerlingen of docenten worden gebruikt.

Wat is Nummervoorziening?

Nummervoorziening is een publieke dienst van Kennisnet. Hiermee maken scholen op een veilige manier een uniek identificerend nummer (het ECK iD) voor leerlingen en docenten. In de praktijk wordt dit proces uitgevoerd tussen het administratiesysteem van de school en de Nummervoorziening.

Door dit ECK iD kunnen educatieve uitgeverijen, distributeurs en softwareleveranciers een groot aantal processen ondersteunen. Denk hierbij aan het leveren van en toegang geven tot digitaal leermateriaal of het terugkoppelen van leerresultaten. Deze processen worden met dit iD eenvoudig en met minimale uitwisseling van persoonsgegevens uitgevoerd.

Wat doet Nummervoorziening?

  • Het geeft privacy en beveiliging rond het gebruik van digitaal leermateriaal praktisch vorm, omdat er minder persoonsgegevens nodig zijn.
  • Het bevordert de betrouwbaarheid van de toegang tot digitale leermiddelen. Het stimuleert het automatisch terugkoppelen van leerresultaten.
  • Het levert meer flexibiliteit. Wanneer een school kiest voor een ander leerlingadministratiesysteem of leerplatform, blijft het ECK iD hetzelfde. Dit betekent: geen grote migratie-issues.

Voor wie is Nummervoorziening?

  • Nummervoorziening is er om de privacy van alle leerlingen optimaal te waarborgen.
  • Nummervoorziening stelt leveranciers van educatieve diensten in staat alleen die gegevens te gebruiken die voor hen noodzakelijk zijn voor een functionerend product.
  • Ketenprocessen, zoals levering en toegang tot digitale leermiddelen, worden stabieler en veiliger

Van wie is Nummervoorziening?

Nummervoorziening wordt aangeboden door Kennisnet en is in opdracht van het ‘Doorbraakproject Onderwijs & ICT’ en de MBO Raad ontworpen en ontwikkeld. Het platform Edu‑K plaatst het ECK iD in de educatieve leermiddelenketen van het po, vo en mbo.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Kennisnet support via support@kennisnet.nl of 0800 321 22 33.

De onderwerpen waarover wij publiceren