Doorgaan naar hoofdinhoud

Edurep

De index met open leermateriaal

Edurep verzamelt de metadata van open leermateriaal in Nederland, zodat die leermaterialen vindbaar zijn voor docenten en scholen. Je kunt leermaterialen doorzoeken of zelf toevoegen. Deze gratis dienstverlening is beschikbaar voor alle sectoren en verwerkt per maand al meer dan 3 miljoen zoekopdrachten.

Logo van Edurep

Metadata voor betere vindbaarheid

Om digitaal lesmateriaal vindbaar te maken voor scholen in het po, vo en mbo, geven aanbieders hun leermaterialen ‘labels’ mee. Dat wordt metadata genoemd. Edurep verzamelt deze metadata.

Wanneer leraren en leerlingen een zoekopdracht aan Edurep geven, presenteert Edurep een overzicht van links naar beschikbaar materiaal van de aanbieders.

Het labelen van educatieve materialen kan door twee partijen gebeuren: de aanbieders en de gebruikers.

Metadata door gebruikers

Ook leraren dragen bij aan het beter vindbaar maken van jouw digitaal leermateriaal. Zij kunnen extra kenmerken meegeven aan het lesmateriaal. Een aardrijkskundeleraar kan bijvoorbeeld aangeven dat een leermiddel voor geschiedenis óók geschikt is voor aardrijkskunde. Hoe meer ‘labels’ leermaterialen krijgen, hoe sneller een leraar kan beoordelen of het materiaal geschikt is. Hiervoor wordt MetaPlus gebruikt. Inloggen gebeurt via Entree Federatie.

Sociale metadata door gebruikers

Gebruikers kunnen ook hun mening en ervaring geven over het gebruikte materiaal. Dat wordt ‘sociale metadata’ genoemd. Deze sociale feedback wordt op een plek verzameld en is daar ook doorzoekbaar. Aanbieders kunnen reageren op de feedback. De feedback bevat vaak zinvolle informatie voor het aanpassen of verbeteren van de content. Voor het geven van ‘sociale metadata’ moeten gebruikers zich aanmelden.

Metadateren uitgelegd

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Kennisnet support via support@kennisnet.nl of 0800 321 22 33.

De onderwerpen waarover wij publiceren