Vóórdat u in technologie investeert, moet een aantal zaken op orde zijn. Zo is er draagvlak nodig voor een verandering, inclusief een gedeeld beeld van hoe die verandering eruit ziet. Ook moet u van tevoren nadenken over een structuur waarin u technologie kunt bespreken en effectief uitproberen en evalueren. Met een betrouwbare, veilige ict-infrastructuur als noodzakelijk fundament. 

Vooraf: zet technologie in met beleid

De technologische ontwikkelingen op het gebied van onderwijs gaan razendsnel. Als bestuur wilt u hier de vruchten van plukken. Zodat u bijvoorbeeld administratieve processen kunt vereenvoudigen of automatiseren en flexibel onderwijs kunt stimuleren. Leerlingen kunnen met technologieën als virtual reality, chatbots, adaptieve leermiddelen en AI meer op maat worden bediend. Hierdoor krijgen leraren tijd en ruimte om zich te richten op het begeleiden van leerlingen in het ontwikkelen van meer complexe vaardigheden. 

Nieuwe technologie is belangrijk voor het onderwijs. Hoe zorgt u dat technologische innovatie een structurele plek krijgt in de organisatie?  © ISTOCK

In theorie prachtig, maar de praktijk kan weerbarstig zijn. De markt is nog volop in ontwikkeling en de kans dat vernieuwing bij intenties en goede bedoelingen blijft is aanwezig. In welke producten of technologieën investeert u? Hoe zorgt u ervoor dat nieuwe technologie goed samenwerkt met al bestaande ict-systemen? En hoe leidt u de gevolgen voor leerlingen, leraren en uw onderwijsinstelling in goede banen? Kortom, hoe zorgt u ervoor dat u technologische vernieuwing verankert in uw beleid en organisatie?

Als u hierover in gesprek gaat in uw school, helpt het als u de volgende adviezen volgt. 

1. Bepaal waar u staat, waar u naartoe wilt en hoe u daar komt

Scholen moeten eerst bepalen waar ze staan en waar ze naartoe willen, voordat ze kunnen beginnen aan enige verandering. Daarmee voorkomt u dat u onrealistische toekomstdromen als doel stelt. Discussieer daarom samen over de toekomstscenario’s, zowel de droom- als de doemscenario’s. Zo bent u beter voorbereid op toekomstige dilemma’s. Neem het onderwijsteam hierin mee. Zo creëert u begrip voor mogelijke veranderingen. 

2. Ga op onderzoek, experimenteer en stuur bij

Als u weet waar u heen gaat en wat u wilt bereiken, is het tijd om technologieën en toepassingen te onderzoeken en uit te gaan proberen. Let daarbij op de volgende punten.  

3. Regel de randvoorwaarden

U kunt uw ambitie op het gebied van technologie alleen waarmaken als alles rond die technologie optimaal functioneert. Een betrouwbare, veilige ict-infrastructuur is hiervoor een noodzakelijk fundament. 

Een goed ingericht proces zorgt ervoor dat u kunt experimenteren met nieuwe technologie.  © Kennisnet

Resultaat: een gestructureerd proces voor introductie nieuwe toepassingen

Als u zo hebt geïnvesteerd in het fundament en de randvoorwaarden van uw plannen, bent u klaar om te experimenteren met nieuwe technologie. U beschikt over een stabiele basis om nieuwe toepassingen zoals adaptieve leermiddelen, chatbots en virtual reality, beheerst te kunnen introduceren en benutten. Leraren zijn vanaf het begin betrokken en er zijn ideeën bij hen opgehaald om draagvlak te creëren voor een nieuwe manier van lesgeven, administreren en organiseren. Het biedt uw school de handvatten om de relatie tussen leerling en leraar te verdiepen en de leerling klaar voor te stomen voor een digitale toekomst. Binnen uw organisatie is duidelijk vastgelegd wat u wel en niet met technologie wilt ondersteunen. Experimenten die u met nieuwe toepassingen doet, zijn geen losstaande gebeurtenissen, maar onderdeel van een zorgvuldig ingericht proces en een groter geheel. Zodat er ruimte is om bij te sturen en de samen gemaakte roadmap aan te passen.

Wat betekent dit voor… 

Dit proces vergt de nodige inspanning en vraagt een lange adem. We zetten hier op een rij wie een rol heeft of kan hebben in dit proces. 

Tools

Deel deze pagina: Zo wordt nieuwe technologie onderdeel van uw strategie

Delen
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail
  • Deel deze pagina