Doorgaan naar hoofdinhoud

"Kennisnet voelt als thuis en biedt mij alles wat ik zoek"

In twintig jaar tijd kan er veel gebeuren. Astrid van Viersen is een van de collega’s die al vanaf het prille begin bij Kennisnet werkzaam is. Zij maakte alle ontwikkelingen ‘live’ mee. Parallel met de organisatie die steeds groter en professioneler werd, ontwikkelde ze ook zichzelf. “Door alle mogelijkheden die ik kreeg, voel ik me hier nog steeds als een vis in het water!”

Van administratief hulpje tot financieel detective

Als 19-jarige startte Astrid als ‘administratief hulpje’ van de afdeling Techniek. Nu, meer dan twintig jaar, diverse functies en een praktijkopleiding boekhoudkunde later, is ze helemaal op haar plek als senior financieel-administratief medewerker bij de afdeling Bedrijfsvoering en Control. “Bij Kennisnet heb ik ontdekt dat ik financiën heel erg leuk vind en dat ik er goed in ben om alle cijfers kloppend te maken. Daarvoor ga ik soms als een soort detective te werk. Die rol ligt mij wel.”

Unieke organisatie

Was er dan nooit de wens om eens naar een andere organisatie over te stappen? “Natuurlijk ben ik ook wel eens nieuwsgierig naar andere organisaties. Maar Kennisnet voelt als thuis en biedt mij alles wat ik zoek. Van uitdaging in het werk tot de goede arbeidsvoorwaarden. Ik besef me ook hoe uniek de organisatie is.” Dat maakt Astrids werk extra uitdagend. “Als stichting die werkt voor het onderwijs is het belangrijk om élke cent goed te verantwoorden. Vastleggen en verantwoorden doen we op een heel professionele manier, met hoogwaardige systemen en applicaties die zorgen dat je alles altijd kloppend kunt terugvinden.” 

Waarom bureaucratie soms nodig is

Zeg je Astrids naam, dan weet heel Kennisnet wie je bedoelt. “Ik werk voor de hele organisatie en verdiep me in alle voorzieningen en programma’s die we hebben. Ingewikkelde kost soms. Maar dat maakt mijn werk extra leuk. Het geeft voldoening om collega’s te helpen met het voeren van een goede administratie. En aan hen uit te leggen waarom bureaucratie soms écht nodig is. Zo is Kennisnet kwartiermaker van het programma Impuls Open Leermiddelen, waarvoor € 75 miljoen subsidie beschikbaar is. Ik help programmamanagers om goede begrotingen op te stellen die voldoen aan de complexe wet- en regelgeving.”

Elke dag iets nieuws

Contact met mensen en inhoudelijke verdieping, dat zijn belangrijke ingrediënten van haar werk. Astrids baan behelst dus veel meer dan inkooporders maken en facturen boeken. “Elke dag is anders en brengt weer iets nieuws. Daarom ben ik zeker nog niet klaar bij Kennisnet. Ik kijk uit naar alle ontwikkelingen in de toekomst!”

Collega worden van Astrid?

De onderwerpen waarover wij publiceren