Webconference tools worden vooral gebruikt om te (video)bellen, maar beschikken over meer functies:

De meeste webconference tools zijn beschikbaar via een app of een webbrowser. Vaak is een account nodig om de tool te gebruiken en/of een sessie te starten en mensen uit te nodigen. Naast vergaderen en samenwerken kunnen web conference tools ook gebruikt worden voor het geven van webinars. 

Volwassenheid van de technologie

Webconference tools zijn een volwassen technologie. Een eindgebruiker kan onder andere kiezen tussen leveranciers met een vergelijkbaar aanbod. Het is een gangbare technologie die zonder veel problemen technisch in te richten is op school. De grootste uitdaging in de toepassing ervan zit in de mensen die ermee moeten werken. Leerlingen en leraren moeten digitaal vaardig genoeg zijn om ermee om te kunnen gaan.

Toepasbaarheid voor het onderwijs

Webconference tools zijn vooral geschikt voor onderwijs op afstand. Afhankelijk van de gewenste mate van interactie en de grootte van de groep, zijn verschillende vormen van onderwijs mogelijk. Denk aan webinars of videocolleges voor het geven van instructie of uitleg, waarbij beperkte interactie nodig is. Deelnemers zien meestal alleen de presentator en niet elkaar. 

Wil je met deelnemers in gesprek of dat deelnemers met elkaar in gesprek kunnen? Dan ligt een videovergadering meer voor de hand. Dat kan ook met grotere groepen. Er zijn tools beschikbaar waarin zelfs ‘break-out sessies’ mogelijk zijn. De groep gaat dan uiteen in subgroepjes, die na verloop van tijd weer bij elkaar geroepen worden in de grote groep. Voor persoonlijke gesprekken tussen een leerling en leraar of coach is videobellen het meest geschikt. 

Jongen kijkt naar beeldscherm laptop
Leerling volgt les op afstand

Aandachtspunten en tips

Inventariseer wat je in huis hebt

Op zoek naar de juiste webconference tool? Kijk eerst wat je al in huis hebt. De meeste scholen maken gebruik van G suite van Google of Office 365 van Microsoft. De tools die bij deze pakketten horen – Microsoft Teams en Google Meet – bieden vaak voldoende functionaliteit. Een bijkomend voordeel is dat web conferencing dan plaatsvindt binnen de schoolomgeving. Kijk voor meer informatie op lesopafstand.nl

Kwaliteit internetverbinding belangrijk

De kwaliteit van de internetverbinding bepaalt in grote mate de gebruikerservaring van een webconference tool. Meestal biedt de desktop-applicatie de meest complete gebruikservaring en betere audio- en videokwaliteit. Maar houd er rekening mee dat niet iedere leerling beschikking een stabiele internetverbinding en een laptop heeft. 

Leer van anderen

Kijk voor meer informatie over lesgeven met video in het voortgezet onderwijs op vo.lesopafstand.nl en voor lesgeven met video in het primair onderwijs op po.lesopafstand.nl.

Deel deze pagina: Webconference tools

Delen
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail
  • Deel deze pagina