Er zijn veel verschillende soorten samenwerkingstools die niet altijd met elkaar te vergelijken zijn. Denk aan Microsoft Teams of G suite for Education die een heel palet aan functionaliteiten in één platform aanbieden. Maak ook aan apps voor losse functionaliteiten zoals Slack voor teamchat of Jitsi Meet voor videobellen. Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze de samenwerking tussen mensen makkelijker, efficiënter en/of productiever maken. Soms zijn ze te integreren om een breder palet aan functionaliteiten mogelijk te maken. Samenwerkingstools bevatten vaak een of meer van onderstaande functionaliteiten:

Volwassenheid van de technologie

Samenwerkingstools vormen een volwassen technologie. Zo kunnen de eindgebruikers kiezen tussen leveranciers met een vergelijkbaar aanbod. Het is een gangbare technologie die zonder veel problemen technisch in te richten is op school. De grootste uitdaging in de toepassing ervan zit in de mensen die ermee moeten werken. Leerlingen en leraren moeten vaardig genoeg zijn om ermee om te kunnen gaan. 

Toepasbaarheid voor het onderwijs

Samenwerkingstools zijn handig voor samenwerking tussen leraren, tussen leraar en leerlingen of tussen leerlingen. Vooral wanneer leraren of leerlingen niet op hetzelfde moment op dezelfde plek kunnen zijn, bieden deze tools een uitkomst. Denk aan mbo-studenten op hun stageplek of leerlingen die ernstig ziek thuis zitten. Via samenwerkingstools kan worden samengewerkt aan projecten en werkstukken. De meer uitgebreide platforms van Microsoft en Google kunnen zelfs dienen als een one-stop-shop waar het hele onderwijs in plaatsvindt. Van lessen geven tot opdrachten delen, maken en inleveren.

Weergave van online samenwerking
Samenwerkingstools zijn handig voor samenwerking tussen leraren, tussen leraar en leerlingen of tussen leerlingen.

Aandachtspunten en tips

Wil je aan de slag met samenwerkingstools? Hou dan rekening met onderstaande aandachtspunten en tips.

Bepaal uw wensen

De geschiktheid van een samenwerkingstool is afhankelijk van wat je ermee wilt. Eén platform dat alles kan heeft voordelen. Alles integreert naadloos met elkaar en men werkt in één omgeving. Daarnaast biedt dit het voordeel dat gegevens vanuit dat ene platform gemakkelijker te koppelen zijn aan het leerlingadministratiesysteem en andere essentiële tools zoals een cloudplatform

Zorg voor efficiënt gebruik

Soms is extra functionaliteit nodig, of kiest een school bewust om zich niet aan één platform te binden. Zorg er dan wel voor tools elkaar onderling niet in de weg zitten en dat ze via één plek benaderbaar zijn. 

Beperk keuzemogelijkheden

Zoals bij alle applicaties in de digitale leeromgeving, geldt ook hier dat het goed is om na te denken over combinaties en eventuele overlap aan functionaliteiten. Wanneer er te veel keuzemogelijkheden zijn voor één functionaliteit, kan dit verwarrend zijn voor leraren en leerlingen.

Leer van anderen

Lees meer over de inrichting van de grote onderwijsplatformen G suite en Office 365 op lesopafstand.nl.

Deel deze pagina: Samenwerkingstools

Delen
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail
  • Deel deze pagina