Doorgaan naar hoofdinhoud

Onderwijs serviceregister

Het beheer van technische adressen op één centrale plek

Met OSR kunnen scholen op één centrale plek aangeven welk (leerling)administratiesysteem ze gebruiken voor de uitwisseling van gegevens.

Logo van Onderwijs Serviceregister

Wat is OSR?

Het OSR is een landelijk register voor het vastleggen en opvragen van mandaterings- en routeringsinformatie voor berichtuitwisseling binnen het onderwijs. 

In het OSR mandateren de onderwijsinstellingen hun systemen voor verschillende diensten. Gemandateerde leveranciers leggen, indien nodig, in het OSR de technische afleveradressen, ook wel endpoints genoemd, vast voor de betreffende onderwijsinstellingen. Op die manier worden berichten op de juiste plek afgeleverd. 

Voordelen

  • Het OSR biedt je een veilig en betrouwbaar register voor adressering van digitaal berichtenverkeer binnen het onderwijs.
  • Het centrale beheer van jouw eigen adresserings- en routeringsinformatie voor meerdere diensten is efficiënt. Je hoeft namelijk maar één koppeling te maken voor het invoeren van informatie. De routeringsinformatie is gestandaardiseerd en het proces van vastleggen ervan altijd hetzelfde.
  • Het OSR is gratis te gebruiken en onderdeel van de basis ict-infrastructuur onderwijs. Alle scholen in het po, vo en mbo hebben toegang tot het OSR.

Aanmelden

Wil je gebruikmaken van OSR? Aanmelden is eenvoudig.

  1. Neem contact op met Kennisnet support.
  2. Je ontvangt van Kennisnet de ‘Aansluitvoorwaarden Kennisnetdiensten met bijlage OSR’. Deze kun je digitaal ondertekenen.
  3. Voor ontwikkelaars is een wiki ingericht met de technische informatie over het aansluiten op het OSR en de kwalificatietest. Kennisnet kan ondersteunen bij de technische realisatie. Bekijk de wiki.
  4. Na het ondertekenen van de overeenkomst en het succesvol doorlopen van de kwalificatietest kun je het OSR gebruiken.

Voor meer informatie en aanmelden kun je contact opnemen met Kennisnet support via support@kennisnet.nl of 0800 321 22 33.

De onderwerpen waarover wij publiceren