Digitaal leermateriaal wordt steeds belangrijker in het mbo, onder meer door de herziening van de kwalificatiedossiers. Het kan veel tijd kosten om alle studenten aan de slag te krijgen met digitaal materiaal. En dat kan ten koste gaan van waardevolle onderwijstijd.

Veel mbo’s willen met digitaal leermateriaal hun onderwijs zo inrichten dat de student meer centraal komt te staan. De keuzedelen, die een onderdeel zijn van de nieuwe kwalificatiedossiers, sluiten hierop aan.

Klaar voor de toekomst

De ECK-standaard helpt mbo’s om zich klaar te maken voor de toekomst. Het is belangrijk dat de toegang en het gebruik van digitale leermiddelen goed is georganiseerd. Een randvoorwaarde voor effectief gebruik van dit leermateriaal is dat het eenvoudig kan worden aangeschaft bij een leverancier naar keuze.

Ook is het van belang dat het materiaal snel en simpel toegankelijk is; zonder gedoe met vouchers en activeringscodes of aparte inloggegevens. En door een goede aansluiting van webshops, onderwijsinformatiesystemen en elektronische leeromgevingen.  De ECK-standaard ‘Distributie en toegang’ maakt dit mogelijk.

Werken met een standaard

De ECK-standaard ‘Distributie en toegang’ bevordert en vereenvoudigt de elektronische uitwisseling van informatie. In het mbo wordt deze gebruikt door distributeurs, uitgeverijen en softwareleveranciers om de aanschaf van digitaal leermateriaal en de toegang tot dat materiaal gemakkelijk te maken.

Op mbo-scholen, die de ECK-standaard gebruiken om digitaal leermateriaal te ontsluiten, kunnen studenten gemakkelijk digitale leermiddelen aanschaffen en gebruiken. Dit bespaart in de les veel tijd omdat studenten snel bij hun leermateriaal kunnen.

Regel randvoorwaarden met ECK-standaard

Als digitaal leermateriaal in de toekomst een belangrijke rol gaat spelen op uw mbo-school, is het belangrijk om alle randvoorwaarden nu al goed te regelen. De ECK-standaard helpt daarbij.

Het verbeteren van processen, zoals het bestellen, ontsluiten en gebruiken van digitale leermiddelen is voor scholen namelijk een lastige opgave. Er moet namelijk met veel leveranciers, afdelingen, opleidingen en systemen worden samengewerkt. Zo moeten schoolaccounts op tijd beschikbaar zijn om studenten hiermee hun leermateriaal te laten bestellen. Ook moeten de gegevens over de student en opleiding goed geadministreerd zijn.

Deel deze pagina: Gemakkelijk leermiddelen gebruiken met ECK-standaard ‘Distributie en toegang’

Delen
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail