Projectleider Eric Welp, expert op het gebied van (digitale) toetsen en learning analytics bij Kennisnet, inventariseerde de belangrijke vragen van scholen aan leveranciers van digitale leermiddelen. Daaruit bleek dat leveranciers en docenten elkaar niet altijd even goed begrijpen. Daarom ontwikkelde Kennisnet ‘vraagkaarten’ op basis van gebruikersvragen. Met de informatie die dit oplevert, kunt u een goede keuze maken voor een digitaal leermiddel. 

© Lesley Kooman

Gebruiksvriendelijkheid

De meeste vragen over digitaal leermateriaal gaan over gebruiksvriendelijkheid. Denk aan vragen als:

Hoe duidelijker en specifieker de vraag, hoe bruikbaarder het antwoord is voor de vragenkaart.

Onderbelichte onderwerpen

Ook zijn er onderdelen in het keuzeproces die vaak onderbelicht blijven. Dit zijn de onderwerpen waarbij de gebruikers van leermiddelen ervan uitgaan dat het goed geregeld is. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen als privacy en veiligheid. Deze onderwerpen zijn vaak complex, maar moeten goed geregeld zijn: leerlingen die benaderd worden door externe partijen omdat hun gegevens op straat liggen, is natuurlijk een schrikbeeld.

Adaptiviteit is ook zo’n onderwerp: materiaal dat zich aanpast op basis van de resultaten. Deze technologie heeft zich bewezen voor specifieke vaardigheden zoals spelling en rekenen. Voor complexere vaardigheden, zoals begrijpend lezen, hogere orde denkvaardigheden of materiaal gebaseerd op leerstijl, is adaptiviteit vaak nog niet goed mogelijk.  Het stellen van de juiste vraag kan in dat geval heel verhelderend zijn.

Vraagkaarten

Het ene systeem dat alles kan; dat zal waarschijnlijk altijd een droombeeld blijven. Daarom is het erg belangrijk dat u goed in kaart brengt wat het nieuwe leermiddel allemaal moet kunnen. Gebruik de vraagkaarten van Kennisnet om een lijst met wensen op te stellen. Dit helpt u prioriteren, zodat u de juiste vragen kunt stellen aan aanbieders van digitaal leermateriaal.

Deel deze pagina: Kiezen voor het juiste digitale leermiddel? Stel vragen.

Delen
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail