Freinet en andere pedagogen kunnen inspiratie bieden voor een visie op digitale geletterdheid. Zo vond Freinet dat het alledaagse leven van leerlingen centraal moet staan in het onderwijs. Hij introduceerde de drukpers in de school. Zo kon hij zijn leerlingen de kracht van het geschreven woord leren inzien. Maar niet alleen daarom, hij vond de vrijheid van meningsuiting erg belangrijk. “Freinet noemde zijn school niet voor niets ‘de moderne school’”, aldus Nicolai. Het alledaagse digitale kan ook veel meer een vertrekpunt zijn voor het onderwijs van nu. 

Beluister de podcast

Zou Freinet een smartphone op zak hebben als hij nog zou leven? “Ja, hij zou zeker een smartphone hebben. En hij zou hem gebruiken ook. Maar geen iPhone”, denkt Nicolai.

In deze aflevering meer over het gedachtegoed van Freinet in relatie tot digitale geletterdheid. Want op veel actuele onderwijsvraagstukken waar we mee worstelen, heeft Freinet al een antwoord gegeven. Benieuwd naar wat het onderwijs nog meer kan leren van het gedachtengoed van Freinet? Beluister de aflevering. 

Vaker luisteren?

Abonneer u via Apple Podcasts, Spotify of uw favoriete podcast-app op de Kennisnet-podcast.

Deel deze pagina: Onderwijskundige Jimke Nicolai over het gedachtegoed van pedagoog Célestine Freinet

Delen
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail