Wennen aan een nieuwe cultuur
Niet alleen de inhoud van het werk, maar ook de maatschappelijke relevantie speelde een rol in Dennis’ beslissing om van werkgever te veranderen. Dat leverde een lichte cultuurshock op. “Ik bedoel niet de manier waarop collega’s met elkaar omgaan”, verduidelijkt hij. “Juist het feit dat Kennisnet een hele andere positie in de markt heeft dan een commerciële partij maakte het begin lastig. Ik dacht dat ik het onderwijsveld behoorlijk goed kende. Maar nu kwam ik in aanraking met allerlei andere aspecten zoals verplichte standaarden en afspraken voor applicaties en voorzieningen. En niet alleen interne, maar ook verschillende externe partijen die wensen hebben, zoals sector- en architectuurraden. Dan is er nog de invloed vanuit de politiek. En alle nieuwe begrippen binnen het publieke onderwijsdomein. Ik stond dus voor een flinke, maar interessante uitdaging.”
Vrijheid om je plek te vinden
Het moment van zijn carrièrestap, aan het begin van de coronaperiode, maakte de uitdaging nóg groter. “Ik ben van het directe contact in de wandelgangen. Daar krijg je echt mee wat er speelt in een organisatie. En je haalt makkelijk informatie op. Online schiet je toch minder makkelijk iemand aan”, legt Dennis uit. “De grote plus van Kennisnet is dat je veel vrijheid krijgt om je plek te vinden in de organisatie; te ontdekken waar jouw kracht ligt. Bovendien kreeg ik goede begeleiding vanuit het CTO-office. En mijn nieuwe collega’s lieten vanaf het begin weten dat ik altijd bij hen terecht kon met vragen. Ze kwamen zelfs spontaan in de lucht om me te helpen. Bijvoorbeeld omdat ze in een meeting begrepen dat ik ergens tegenaan liep. Van meet af aan had ik het gevoel dat ik aan boord was.”
Waardering voor je werk
Dennis ervaart dat zijn werk en dat van zijn collega’s gewaardeerd wordt. “Ons team bestaat uit vier architecten die elk een specialisatie hebben. Fijne, kundige en gedreven collega’s van wie ook ik veel leer. En we vullen elkaar goed aan. We hebben al mooie stappen gemaakt met het formuleren van architectuurprincipes en de ontwikkelmethodiek voor voorzieningen. Voorlopig zijn er nog genoeg uitdagingen om bij te dragen aan goed onderwijs”, besluit hij. Om er met een glimlach aan toe te voegen: “Kennisnet is een leuke speeltuin voor architecten.”