Adaptiviteit helpt leerlingen om te leren op maat. U heeft geen technologie nodig om adaptief les te geven. Een leraar kan ook zelf individuele leerlingen of groepjes leerlingen gerichte feedback geven op basis van hun leeractiviteiten. Lees meer over deze technologie.
Kennisnet heeft een aantal tools ontwikkeld met de Hype Cycle als basis. Gebruik ze om gefundeerde keuzes te maken over nieuwe technologieën. Met deze middelen kunt u zelf aan de slag, al dan niet samen met uw collega’s.
Voor wie zijn deze tools?
De hulpmiddelen op deze pagina zijn met name geschikt voor:
- Ict-verantwoordelijken in de schoolorganisatie
- Schoolbestuurders en schoolleiders
- Iedereen in een school(bestuur) die te maken heeft met technologie of onderwijsinnovatie
Denkplaat Hype Cycle

Op de Denkplaat Hype Cycle vindt u in het kort alles wat nodig is om een technologie te kunnen plaatsen en beoordelen. U leest een korte uitleg over het model en de zes fasen, inclusief voorbeelden.
Het handige aan deze denkplaat is dat u per fase kunt bekijken wat u kunt doen – of beter nog even niet kunt doen.
Volg het stappenplan op de plaat en u komt op die manier snel tot een plan van aanpak voor uw schoolorganisatie.
Bekijk en download de denkplaat
E-learning gebruik Hype Cycle
Wilt u de diepte in? In een speciale e-learning op Wikiwijs leert u de ins en outs van het model. Als u de Hype Cycle vaker wilt gebruiken of u gaat een workshop begeleiden aan de hand van de denkplaat, dan is deze e-learning een must. Na ongeveer twee uur leren en oefenen heeft u het model onder de knie. Na afloop ontvangt u een deelnamecertificaat en als u dat wilt, ontvangt u feedback van Kennisnet op de uitwerking van de eindopdracht.
Basispresentatie Hype Cycle voor workshopleiders
Als u een sessie organiseert over de Hype Cycle en de denkplaat, of u gaat zo’n bijeenkomst inhoudelijk begeleiden, gebruik dan de basispresentatie in Powerpoint. U kunt deze naar eigen inzicht en met uw eigen voorbeelden aanpassen.
Wat is de Hype Cycle?
De Hype Cycle brengt de ontwikkeling van een nieuwe technologie in kaart, van belofte tot geaccepteerd product. Het geeft de relatieve volwassenheid van een technologie aan en het potentieel daarvan in de toekomst. Het model is bedacht door onderzoekbureau Gartner, dat geregeld nieuwe Hype Cycles uitbrengt of van een update voorziet.
Lees de beknopte uitleg over de Hype Cycle
Waarom deze Hype Cycle-tools?
Elon Musk haalt het nieuws met sensoren waarmee we hersenactiviteit kunnen monitoren. Van kunstmatige intelligentie wordt al een hele tijd beloofd dat het ervaringen ultiem zal personaliseren. Volgens Meta, het moederbedrijf van Facebook, gaat het metaverse dé volgende verschijningsvorm van het internet worden. Eén ding is zeker: over een paar maanden of volgend jaar komt er wel weer iets nieuws voorbij.
Technologische innovatie heeft het onderwijs in potentie veel te bieden. Het kan problemen oplossen en dat is in het verleden ook al gebeurd. Zou het metaverse een oplossing zijn om onderwijs op afstand veel echter te maken? En zouden we daardoor het onderwijs misschien ook inclusiever en toegankelijker kunnen maken? Bijvoorbeeld doordat een thuiszitter weer meer kan meedraaien als we het onderwijs gedeeltelijk in een virtuele wereld doen?
Leveranciers en goeroes doen vaak mooie beloftes, maar het is soms lastig om de waarde en werking van een technologie te beoordelen. Zeker bij nieuwe ontwikkelingen. Binnen uw schoolorganisatie zijn waarschijnlijk ook weleens producten aangeschaft die niet deden wat u verwachtte.
Regie kunnen voeren
Bij schoolorganisaties horen we geregeld de wens om meer regie te kunnen voeren over technologische vernieuwingen, zodat ze beter aansluiten bij onderwijsambities. Dat begint bij goede kennis over de technologie: u moet de mogelijkheden en onmogelijkheden verkennen en een vertaling maken naar de onderwijscontext. Waar nodig wilt u hierover contact met ontwikkelaars en bent u betrokken bij die ontwikkeling. Hier spelen vragen zoals:
- Werkt de technologie zoals beloofd?
- Zijn er effecten van deze technologie die indruisen tegen belangrijke onderwijswaarden?
- Worden we niet te veel afhankelijk van een bepaalde technologie?
Niet te vroeg meegaan in de hype, maar ook niet te laat instappen. Invloed kunnen uitoefenen op de ontwikkeling. De juiste dingen doen op het juiste moment, zodat uw school echt de vruchten plukt van technologische innovatie. De Hype Cycle helpt bij dit soort vragen en overwegingen. Als u weet in welke fase een technologie zich bevindt op de Hype Cycle, kunt u rekening houden met de kenmerken van die fase en kunt u uw besluiten en acties daarop baseren.
Bekijk onze Hype Cycles voor het onderwijs
Op de onderstaande pagina’s staan Hype Cycles van technologieën die in het onderwijs een rol (kunnen gaan) spelen. Kijk op deze pagina’s bij ‘Volwassenheid van de technologie’.
Brein-computerinterfaces vormen de verbinding tussen het brein en een extern apparaat. Hier wordt steeds meer onderzoek mee gedaan. Wat kunnen we in de toekomst verwachten van BCI voor het onderwijs? Lees het artikel.
Met cloud computing heeft u via een netwerk – meestal het internet – toegang tot gegevens, software en hardware. Die gegevens en software hoeven niet op eigen apparaten te worden gedownload of bewaard. Lees meer over deze technologie.
Een digitaal portfolio is niet alleen een plek om werk te verzamelen, maar kan ook gebruikt worden als een leerlingvolgsysteem, evaluatietool, rapport en digitale leeromgeving. Lees meer over het digitaal portfolio.
Wat is immersive technologie? Wat zijn de kansen en welke technologieën kunt u nu al op school inzetten? Lees meer over immersive technologie.
Een internetverbinding zorgt ervoor dat een school verbonden is met internet. Via een intern netwerk – bestaande uit een bekabeld netwerk en wifi – worden devices aangesloten op deze internetverbinding. Lees meer over de technologie.
Met een mobiel device krijgt een leerling toegang tot digitale leermiddelen. De meest gangbare devices in het onderwijs zijn tablets, Chromebooks en laptops. Ook de smartphone kan in sommige gevallen worden ingezet. Lees meer over deze technologie.
Een overkoepelend dashboard biedt overzicht door de informatie over voortgang en resultaat uit verschillende leermiddelen en omgevingen – automatisch – bij elkaar te brengen. Lees meer over de technologie.
Samenwerkingstools zijn tools die het mogelijk maken om vanuit een willekeurige plek te werken en toch direct met anderen te communiceren en samen te werken aan projecten en documenten. Lees meer over de technologie.
Serious games kunnen een effectief leermiddel zijn in het onderwijs,maar een serious game ontwikkelen is nog niet zo eenvoudig. Lees hier onze uitleg over serious games.
Simulatie-apps stimuleren het onderzoekend leren en zijn een waardevolle aanvulling op fysiek onderwijs. Lees meer over wat simulatie-apps zijn en hoe u deze toepast.
Sociale robots zijn robots die interactie kunnen hebben met mensen. In verschillende sectoren zien we al sociale robots. Hoe werken ze en hoe kunnen we deze toepassen in het onderwijs? Lees onze uitleg.
Web conference tools zijn tools om met anderen via het internet te communiceren, bijvoorbeeld voor overleg of presentaties. Denk aan Microsoft Teams, Skype of Google Meet. Lees meer over de technologie.
Met neurotechnologie kan het brein worden gestimuleerd, afgelezen, geanalyseerd en aangestuurd. Hoe kunnen we neurotechnologie in de toekomst inzetten voor het onderwijs? In dit artikel geven we voorbeelden.
Mensen komen steeds vaker online samen in virtuele werelden. Hoe kan dit in de toekomst een rol spelen in het onderwijs? Wij werkten een praktijkvoorbeeld uit over de mogelijkheden van virtual reality (VR) en augmented reality (AR) voor het onderwijs. Lees onze toekomstschets.
Sociale robots kunnen een rol gaan spelen in het onderwijs als (hulp)leraar of leerobject. Op dit moment zijn ze nog beperkt inzetbaar maar als de technologie zich verder ontwikkelt, kan de sociale robot van grote betekenis worden. In dit toekomstbeeld schetsen we zien hoe het onderwijs er dan uit kan zien.
Hoe kunnen chatbots een leraar in de toekomst ondersteunen? Welke chatbottechnologie komt eraan en wat zijn de aandachtspunten als u met chatbots gaat experimenteren? Lees het in dit toekomstbeeld met praktische voorbeelden.
Technologie helpt scholen om onderwijs op maat te bieden, op individueel niveau. De uitdaging hierbij is om een goede mix te vinden tussen nieuwe technieken en bestaande methodes en materialen. Lees in dit toekomstbeeld een aantal voorbeeldsituaties waarbij technologie een rol speelt.
Virtual reality inzetten bij een techniekles? Lees hoe dat er in de toekomst uit kan zien.
Een natuurkundeles volgen met simulatie-apps? Hoe zo’n natuurkundeles er uitziet en welke andere technologieën daarbij nodig zijn, leest u in dit toekomstbeeld.
U wilt uw taalonderwijs zo ontwerpen dat online en offline elkaar naadloos aanvullen. Hoe maakt u de juiste technologiekeuzes om deze mix vorm te geven? Wij leggen het u uit. Lees verder.