Scholen toetsen steeds vaker digitaal. Dat biedt kansen, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Digitaal spieken is eenvoudiger dan bij een papieren toets en de kans om betrapt te worden is niet zo groot. Dat geeft 1 op de 3 leerlingen aan in een steekproef van Kennisnet over digitaal spieken onder 952 leerlingen van verschillende scholen in het voortgezet onderwijs. 

leerlingen op mobiele telefoon
Scholen toetsen steeds vaker digitaal. Dat biedt kansen, maar het brengt ook risico’s met zich mee, zoals digitaal spieken. © I-stock

Digitaal spieken is vaak eenvoudig en neemt toe

Een aantal uitkomsten uit de steekproef:

Nieuwe technieken en gadgets die vaak spotgoedkoop via Chinese websites verkrijgbaar zijn, maken digitaal spieken moeilijker te ontdekken en dus verleidelijker. Wereldwijd neemt het aantal incidenten dan ook toe.

In een interview met Kennisnet geeft Rachel Schoenig, CEO van Cornerstone Strategies, onder andere aan dat in de Verenigde Staten een “markt” is ontstaan van kandidaten die in andermans naam een toets maakten. Een ander voorbeeld is het ongeldig verklaren van examenresultaten omdat leerlingen antwoorden via SMS doorgaven aan elkaar. Cornerstone Strategies ondersteunt scholen in de Verenigde Staten om digitaal spieken te herkennen en voorkomen.

Zo pakt u digitaal spieken aan

Wat kunt u als schoolleider of bestuurder doen om deze ontwikkeling in het onderwijs te tackelen? Allereerst is het belangrijk dat het bewustzijn van het thema binnen de school groeit. Dit hangt uiteraard nauw samen met de ict-bekwaamheid van de leraren.

Vervolgens is het belangrijk om maatregelen te treffen om digitaal spieken te voorkomen. Kennisnet raadt scholen aan om een veilige toetsomgeving te creëren waarbij leerlingen alleen bij de toetssoftware kunnen en geen toegang hebben tot andere bronnen. Dit is eenvoudig te regelen door inzet van Mobile Device Management (MDM) of via afspraken met leveranciers van toetssoftware.

Tot slot is het van belang dat leraren en surveillanten goed geïnstrueerd zijn en weten waar ze op moeten letten voor en tijdens een toets of examen.

Praktische maatregelen tegen digitaal spieken

Rachel Schoenig geeft de volgende tips en adviezen voor leraren en (externe) surveillanten.

Meer informatie

Heeft u vragen over digitaal spieken? Neem contact op met Kennisnet via 0800 321 22 33 of support(vervang deze tekst met @ teken)kennisnet.nl.

Deel deze pagina: Maatregelen om digitaal spieken te voorkomen

Delen
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail