Meteen naar de content

Iddink Learning Materials aangevallen door cybercriminelen

Iddink is geraakt door een cyberaanval waarbij de data in de systemen is versleuteld met gijzelsoftware. Hierdoor heeft Iddink geen toegang meer tot de systemen van Iddink Learning Materials. En de scholen dus ook niet.

Logo Kennisnet

Door de redactie

13 april 2024
2 minuten lezen

Bijgewerkt op 17 april 2024, bekijk hier de update van 6 mei 2024

Wanneer moet je wat doen?

Indien jouw school of bestuur gebruikmaakt van Iddink Learning Materials, dan is er sprake van een datalek. Doe een melding hiervan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Meldingen moeten binnen 72 uur worden gedaan. Gebruikt jouw school geen Iddink Learning Materials, dan hoef je niets te doen.

Wat kan je doen?

Doe een melding van een datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Hiervoor is een voorbeeldformulier opgesteld door SIVON. We adviseren scholen om ouders zo spoedig mogelijk te informeren over deze hack en het datalek. Hiervoor heeft SIVON ook een voorbeeldbrief opgesteld, die scholen kunnen gebruiken richting de ouders.

Wees extra alert op ongebruikelijke activiteiten. De gelekte gegevens kunnen namelijk misbruikt worden door kwaadwillenden. Zij sturen bijvoorbeeld phishing mails uit naam van een school.

Wat kan je van ons verwachten?

Het CERT-light van Kennisnet en SIVON monitort de situatie en staat in contact met Iddink, andere CERT’s en het NCSC.

Webinar

Op 15 april heeft Kennisnet samen met SIVON en Iddink een webinar georganiseerd om meer toelichting te geven op de cyberaanval bij Iddink Learning Materials. Tijdens het webinar zijn veel vragen binnengekomen, die SIVON beantwoordt in het artikel Update 2 Cyberaanval Iddink Learning Materials.

Niet alle vragen kunnen beantwoord worden, omdat alleen Iddink daar antwoord op kan geven of omdat daar nog onderzoek naar loopt. Lees de antwoorden op veelgestelde vragen op de website van Iddink.

De onderwerpen waarover wij publiceren