Vragen en antwoorden eHerkenning DV

Wat is eHerkenning?

eHerkenning is een veilig en betrouwbaar inlogmiddel waarmee je bij ruim 500 verschillende dienstverleners, zoals UWV, gemeenten, Belastingdienst en verzekeraars kunt inloggen. Met eHerkenning regel je veilig online je zaken.

Overheidsdienstverleners moeten eHerkenning straks verplicht aanbieden. Dit staat in de toekomstige wet Digitale Overheid. eHerkenning is daarmee dé manier van inloggen nu en in de toekomst.

Lees hier meer over eHerkenning

Hoe vraag ik eHerkenning aan?

Je vraagt eHerkenning aan bij 6 door de Rijksoverheid erkende leveranciers. Alleen zij mogen eHerkenning leveren. De levertijd is soms een dag, maar het kan ook enkele dagen duren. Dit is afhankelijk van het betrouwbaarheidsniveau dat u nodig heeft en verschilt per leverancier.

Lees hier meer over eHerkenning aanvragen

Wat kost eHerkenning

eHerkenning kost rond de 45 euro per jaar per eHerkenningsmiddel. Afhankelijk van de leverancier die u kiest. Zowel de beoordelaar als de ondertekenaar heeft een eHerkenningsmiddel nodig.

Waarom werkt de Dienst Verwerkersovereenkomsten alleen met eHerkenning?

eHerkenning is een soort DigiD voor organisaties. Met eHerkenning regelt u veilig online uw zaken. Zo weten dienstverleners zeker wie u bent en dat u bepaalde zaken mag regelen. U heeft daarmee de zekerheid dat de toegang tot deze online diensten veilig en betrouwbaar is. Want u wisselt gevoelige informatie uit. 
eHerkenning is een landelijke standaard en wordt op meer vlakken gebruikt binnen het onderwijs. Voor het inloggen bij DUO en de Inspectie van het Onderwijs hebben schoolbesturen bijvoorbeeld ook eHerkenning nodig.  

Waarom moet ik als beoordelaar van een verwerkersovereenkomst inloggen met eHerkenning?

Het ondertekenen van een verwerkersovereenkomst in de Dienst Verwerkersovereenkomsten verloopt in twee stappen: beoordelen en ondertekenen. Een overeenkomst wordt eerst beoordeeld door een medewerker met de bevoegdheid om te beoordelen. De ondertekenaar die vervolgens de beoordeelde overeenkomst ondertekent, moet er van uit kunnen gaan dat de verwerkersovereenkomst is beoordeeld door iemand binnen zijn organisatie die hiertoe bevoegd is. Dat regelen we met eHerkenning.  

Onze FG en privacy officer willen allebei kunnen inloggen met eHerkenning. Kan dat?  

Dat kan. U kunt zoveel personen machtigen als u wilt. Iedereen die wil inloggen in de Dienst Verwerkersovereenkomsten moet dan wel een eigen eHerkenningsmiddel hebben. Dat kost (afhankelijk van de leverancier die u kiest) een paar tientjes per medewerker.