Dienst Verwerkersovereenkomsten

Wat is de Dienst Verwerkersovereenkomsten?

De Dienst Verwerkersovereenkomsten is een beveiligde omgeving voor schoolbesturen waar leveranciers en schoolbesturen verwerkersovereenkomsten met elkaar afsluiten en beheren. 

Als schoolbestuur bent je verantwoordelijk voor het maken van goede afspraken met leveranciers over het verwerken van persoonsgegevens. Dat doe je door het toetsen en ondertekenen van een verwerkersovereenkomst. De Dienst Verwerkersovereenkomsten maakt dit makkelijker. Je hebt hierdoor als schoolbestuur altijd in beeld met welke leveranciers je via deze dienst een verwerkersovereenkomst hebt gesloten. En welke je nog moet ondertekenen.

Waarom de Dienst Verwerkersovereenkomsten?

Aanmelden voor de Dienst Verwerkersovereenkomsten

Voordat je de Dienst Verwerkersovereenkomsten kunt gebruiken, moet je een paar zaken regelen:

Schema Aanmelden voor Dienstverwerkersovereenkomsten Schoolbesturen
  1. Als je akkoord bent met de algemene gebruiksvoorwaarden van Kennisnet, kunt je de dienst gebruiken. Als er een verwerkersovereenkomst ter beoordeling of ter ondertekening voor je klaarstaat, ontvang je automatisch een e-mail.
  2. Zorg dat het e-mailadres van uw schoolbestuur goed is geregistreerd in RIO bij ‘contactgegevens onderwijsbestuur’. Hoe je dit doet, zie je op de RIO-Kennisbank. Op dat e-mailadres ontvang je een melding als er een verwerkersovereenkomst voor je klaarstaat.
  3. Richt eHerkenning in voor de Dienst Verwerkersovereenkomsten en andere diensten van Kennisnet.
  4. Heb je deze zaken (al) geregeld? Dan kun je aan de slag.

De Dienst Verwerkersovereenkomsten gebruiken

Het ondertekenen van een verwerkersovereenkomst in de Dienst Verwerkersovereenkomsten verloopt in een paar simpele stappen:

1. Beoordelen: een medewerker met de bevoegdheid om te beoordelen krijgt een melding als er een verwerkersovereenkomst klaarstaat. 
2. Na het inloggen met eHerkenning volgt de beoordelaar de stappen in het systeem. In de video Een verwerkersovereenkomst beoordelen hieronder ziet u precies hoe dat werkt.
3. Ondertekenen: na de beoordeling kan de verwerkersovereenkomst getekend worden. De persoon in uw organisatie die in eHerkenning is aangemerkt als tekeningsbevoegd, krijgt een melding dat er een overeenkomst klaarstaat om te ondertekenen.
4. Het overzicht in de Dienst Verwekersovereenkomsten is bijgewerkt: u ziet welke overeenkomst u hebt ondertekend van welke leverancier.
  1. Beoordelen: een medewerker met de bevoegdheid om te beoordelen krijgt een melding als er een verwerkersovereenkomst klaarstaat.
  2. Na het inloggen met eHerkenning volgt de beoordelaar de stappen in het systeem. In de video Verwerkersovereenkomsten beoordelen zie je hoe dit werkt.
  3. Ondertekenen: na de beoordeling kan de verwerkersovereenkomst worden getekend. De persoon in je organisatie die in eHerkenning is aangemerkt als tekeningsbevoegd, krijgt een melding dat er een overeenkomst klaarstaat om te ondertekenen. In de video Verwerkersovereenkomsten ondertekenen zie je hoe dit werk.
  4. Het overzicht in de Dienst Verwerkersovereenkomsten is bijgewerkt: je ziet welke overeenkomst je hebt ondertekend van welke leverancier.

Raadpleeg voor meer informatie de FAQ van de Dienst verwerkersovereenkomsten

Wijs jouw leverancier op de dienst

Krijg je van jouw leverancier verwerkersovereenkomsten nog op de oude manier? Vraag deze dan de Dienst Verwerkersovereenkomsten te gebruiken.
Wij hebben een bericht voor je voorbereid dat je hiervoor kunt gebruiken.