Om veilig digitaal te toetsen is een snelle en veilige internettoegang, voldoende devices en betrouwbare wifi of netwerkaansluitingen nodig. Ook is informatiebeveiliging belangrijk en de software moet werken op de devices. Al deze technologieën hangen met elkaar samen. Hoe maakt u een verantwoorde afweging tussen toets, device en infrastructuur? 

Leerlingen maken digitale toets
© Reyer Boxem / Kennisnet

8 tips om goed voorbereid digitaal te toetsen

 1. Bereid alle betrokkenen (leerling, leraar en ict-coördinator) voor op het digitaal toetsen door een proeftoets af te nemen. Neem alle stappen van het toetsproces door en constateer eventuele knelpunten in de ict.
 2. Zorg voor een plan B. Weet op wie u terug kunt vallen als er iets misgaat met het afnemen van de toets en dat u over alternatieven beschikt om de toets alsnog af te nemen.
 3. Richt de toetswerkplek en het lokaal goed in. Denk aan stroomvoorziening en wifi voor de devices en werkplekken voor de leerlingen. Check ook of de netwerkverbinding stabiel is. Bekijk voor meer informatie over een goede internetverbinding de ‘Handreiking netwerk en wifi in de school’.
 4. Regel de juiste accessoires voor de afname, zoals koptelefoons en toetsenborden.
 5. Zorg dat de besturingssystemen en internetbrowsers van de devices up-to-date zijn.
 6. Denk na over hoe u voorkomt dat leerlingen kunnen spieken. Hoe voorkomt u dat ze een rekenmachine gebruiken of antwoorden op internet kunnen vinden? Bespreek met een ict-coördinator of u devices bijvoorbeeld in ‘kioskmodus’ kunt zetten of hoe u de devices op afstand kunt beheren.
 7. Begin op tijd. Tijdens de afname van een digitale toets wilt u niet voor verrassingen komen te staan. Controleer bovengenoemde zaken daarom ruim vooraf, zodat u op tijd eventuele maatregelen kunt nemen.
 8. Ga veilig en zorgvuldig om met toetsresultaten. Zorg voor een veilige internetverbinding en ga na hoe de software en de leverancier omgaan met leerlinggegevens.

Bekijk alle antwoorden op veelgestelde vragen

Dit is één van de artikelen in een reeks die Kennisnet tot stand brengt met de PO-Raad. Bekijk het overzicht van alle artikelen uit de serie ‘Vraag & antwoord’.

Deel deze pagina: Wat moet ik regelen om digitaal te toetsen?

Delen
 • LinkedIn
 • Facebook
 • Twitter
 • E-mail