De dienst RIO staat voor Registratiesysteem Instellingen en Opleidingen. In dit praktische systeem kunnen onderwijsinstellingen zelf bepalen hoe scholen zichtbaar willen zijn voor leerlingen, ouders en stakeholders. Het systeem wijkt op een aantal punten af van BRIN.

Modelleren van de onderwijsorganisatie

Voordat u uw RIO-gegevens registreert in het eigen administratiesysteem en in het online portaal van RIO, worden onderwijsinstellingen uitgenodigd om eerst na te denken over de manier waarop ze zichtbaar willen zijn in RIO. Dit noemen we het ‘modelleren’ van de onderwijsorganisatie.

Het is namelijk belangrijk dat instellingen een aantal fundamentele vragen beantwoorden over de eigen organisatiestructuur en het eigen onderwijsaanbod inclusief opleidingskenmerken. Bijvoorbeeld: hoe wilt u als school in de ‘buitenwereld’ herkend worden? En op welke onderdelen wilt u als school intern en extern rapporteren?

Met de modelleertool bepalen scholen zelf op welke manier zij zichtbaar zijn in RIO © I-stock

Controle over uw eigen gegevens

Met het modelleren bepaalt u zelf hoe uw scholen zichtbaar willen zijn voor leerlingen, ouders en stakeholders. De uitkomsten van deze modellering voert u in, in zowel uw leerlingadministratiesysteem (LAS) als in het RIO-register. Op die manier ontstaat er een compleet beeld van uw onderwijsinstelling in RIO en u heeft de regie over uw eigen gegevens.

Hoe werkt de modelleertool?

De modelleertool is een hulpmiddel en leidt u door een aantal vragen:

De antwoorden op deze vragen vormen samen een nauwkeurige beschrijving van een onderwijsinstelling. En ook op een manier die er voor zorgt dat er nooit meer verwarring kan ontstaan over een begrip als school of vestiging of bevoegd gezag.

Verschillende medewerkers van een onderwijsinstelling kunnen tegelijk aan de modellering van hun onderwijsinstelling werken. De tool bestaat uit 5 stappen. Bij elke stap vindt u instructies, uitleg en voorbeelden. Het resultaat van de modellering kunt u visueel presenteren aan de hand van schema’s.

Meer informatie

Benieuwd naar de modelleertool? Lees op meer op riomodelleertool.nl.

Meer weten over de dienst RIO? Lees meer over de dienst RIO. Ook kunt u contact opnemen met Kennisnet support via info(vervang deze tekst met @ teken)rio-onderwijs.nl of via 0800- 321 22 33.

Deel deze pagina: Zelf beslissen op welke manier uw school zichtbaar is in RIO

Delen
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail