ECP, Platform voor de Informatiesamenleving, liet de monitor uitvoeren. Kennisnet is een van de betrokken organisaties bij het onderzoek. 

Bekijk de Monitor Digitale Geletterdheid 2021 voor het primair onderwijs en voortgezet onderwijs (pdf).

Ad hoc

Digitale geletterdheid verdient onverminderd aandacht in het onderwijs. Een groot deel van de leraren in het primair en voortgezet onderwijs ziet de noodzaak om hun leerlingen (meer) digitaal geletterd te maken, zo blijkt uit de monitor. De aandacht voor het onderwerp in de les blijkt echter nog erg ad hoc te zijn. Het is ook geen verplicht onderdeel van het curriculum. 

Achterstandsleerlingen

In de toelichting die het ECP geeft op het onderzoek staat dat de aandacht voor digitale geletterdheid nog minder is op scholen met relatief veel achterstandsleerlingen. Zorgwekkend, noemt het ECP dat, omdat juist bij deze scholen de urgentie hoog is.

Namens Kennisnet was Remco Pijpers, expert digitale geletterdheid, betrokken bij de monitor. ”Juist in de periode dat het coronavirus uitbrak en leerlingen online lessen volgden, zagen we dat de verschillen in digitale vaardigheden groter werden,” zegt Pijpers.

“Elk kind heeft recht op onderwijs in digitale geletterdheid, maar voor kinderen die thuis onvoldoende worden ondersteund schiet het er nu bij in. Scholen die hechten aan de bestrijding van kansenongelijkheid roepen wij op om meer werk te maken van digitale geletterdheid. Digitale laaggeletterdheid is namelijk een serieus probleem, ook bij kinderen en jongeren.”


Meer informatie

Zoekt u tips, handvatten en praktijkvoorbeelden waarmee u digitale geletterdheid kunt verbeteren? Gebruik het Handboek digitale geletterdheid.

Deel deze pagina: Monitor Digitale Geletterdheid 2021: zorgen over achterstandsleerlingen

Delen
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail