Allereerst dit: laat u niet verwarren door de term metaverse. Niemand weet wat het precies is of gaat worden. Laat staan dat we nu al weten wat het voor het onderwijs gaat betekenen.

U kunt het ook anders zien: het metaverse komt neer op samenzijn in een virtuele digitale wereld. En dat kan momenteel al op veel plekken, want er zijn al metaverse-achtige omgevingen. Die kunnen interessant zijn voor het onderwijs.

Wat is het metaverse?

Er zijn allerlei definities van het idee van een metaverse in omloop. We kunnen niet spreken van ‘hét metaverse’. Wel vinden we in de definities een aantal gemeenschappelijke aspecten: 

Ruimte

Een avatar in een virtuele wereld kan verschillende vormen hebben.  © ISTOCK

Avatar

Interface

Met elkaar verbonden

Het metaverse is niet nieuw, maar de hype is wél nieuw 

Het idee van een metaverse is verre van nieuw. In sciencefictionboeken zijn talloze voorbeelden van werelden te vinden die doen denken aan het metaverse. In deze vaak dystopische verhalen is het metaverse een manier om uit de gewone realiteit te ontsnappen. 

Er zijn ook al voorbeelden van bestaande metaverses, zoals de virtuele wereld van Active Worlds en Second Life. Hiermee is ook in het onderwijs geëxperimenteerd. Daarvóór waren er al virtuele voorlopers in 2D (Habitat) of tekstversies van wat we een metaverse kunnen noemen (MUDs).

Waarom krijgen het metaverse en de mogelijkheden van virtuele werelden nu ineens zoveel meer aandacht? We zien een aantal oorzaken.

Technologie

De technologie wordt steeds geavanceerder. Het creëren van een ‘droomwereld’, zoals we dat zien in sciencefictionfilms als Ready Player One, komt daarmee binnen bereik. Virtual reality (VR), augmented reality (AR) en mixed reality (MR) kunnen een onlosmakelijk onderdeel worden van ons leven en onze manier van communiceren.

Interesse van het bedrijfsleven

Bedrijven kijken steeds vaker naar toepassingen van VR en AR in trainingsprogramma’s en in nieuwe manieren van samenwerken binnen een organisatie. Er is bovendien ook geld te verdienen in virtuele werelden.

Coronapandemie geeft een extra zet

Het coronavirus heeft een boost gegeven als het gaat over online samenkomen en samenwerken. Tal van beurzen en congressen hebben bijvoorbeeld een variant gekregen in de virtuele wereld. Dat gebeurt in VR-toepassingen zoals Horizon van Facebook/Meta, Mesh van Microsoft of Spatial. Applicaties die in een experimenteel stadium stonden, staan nu in de spotlights.

Jongeren kennen het metaverse al (een beetje)

Er zijn doelgroepen die nu al gebruikmaken van metaverse-achtige omgevingen. Ze gebruiken bijvoorbeeld Roblox, Minecraft of Fortnite. Deze game-omgevingen zijn zoveel meer dan de traditionele computerspellen. Er is constant communicatie met andere online spelers, iedereen speelt een rol, er zijn communities, er is van alles te koop.

Social-media-platforms stappen in

Sociale netwerken pikken de trend op. Ze zien dat de jongere doelgroep minder actief is op hun sociale netwerk en proberen hen terug winnen. Facebook gaf onlangs aan zich volop te storten op het metaverse en laat er geen gras over groeien met de naamsverandering van moederbedrijf Meta.

Toepasbaarheid voor het onderwijs

Zoals uitgelegd, het metaverse is vooral een idee. Sciencefiction is het zeker niet, want er zijn al metaverse-achtige virtuele omgevingen. Maar het idee dat virtuele werelden aan elkaar worden gekoppeld, dat er in die werelden van alles kan gebeuren en te koop is en dat hier veel dagelijkse online interactie plaatsvindt, dat is toekomstmuziek. In uw onderwijs is het dan ook niet zomaar toe te passen.

Wat is er nu al mogelijk in de virtuele wereld?

Voor het onderwijs is het natuurlijk wél interessant om te kijken wat er al wel mogelijk is met virtuele omgevingen, of wat er aan zit te komen. In de praktijk komt het neer op samenzijn in een virtuele digitale wereld en dat kan momenteel al op veel plekken. Of we zien de combinatie van leren en samenwerken in de echte wereld, gecombineerd met communicatie in de online wereld. Dit kunt u toepassen in het onderwijs: 

Aandachtspunten en tips

neuro feedback illustratie ironisch
Ontvang onze tech updates en blijf op de hoogte van de laatste tech trends voor het onderwijs.

Klein beginnen

Nieuwe technologie toepassen betekent: experimenteren en klein beginnen. Datgene wat goed werkt, kan vervolgens onderdeel worden van de tools en onderwijsmiddelen in uw organisatie. Lees het artikel ‘Zo wordt nieuwe technologie onderdeel van uw strategie‘ voor meer adviezen en een gestructureerde aanpak.  

Metaverse en onderwijswaarden

Net als bij andere technologieën is het goed om te reflecteren op het metaverse en dit te doen vanuit onderwijswaarden. Online omgevingen en sociale netwerken zijn bijvoorbeeld niet altijd veilige omgevingen voor iedereen en dat zou voor het metaverse ook kunnen gelden. Ook komen grote hoeveelheden data bij kijken, zoals data die nodig is voor gezichtsherkenning. Hoe zit het dan met privacy en hoe willen we daarmee omgaan in het onderwijs? Virtuele omgevingen hebben ook potentie. 3D-omgevingen zorgen misschien voor meer verbondenheid dan de huidige vergadertools. En voor sommige leerlingen is het juist gemakkelijker om zich in de online wereld te ontplooien. Gebruik voor een afgewogen reflectie de Waardenwijzer.

Meld uzelf aan voor de Kennisnet technologie- en innovatie-updates

Deel deze pagina: Metaverse: moet u hier iets mee op school?

Delen
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail