Op het eerste oog lijken Wikipedia en Wikiwijs op elkaar. Beide websites worden gepubliceerd onder een vrije licentie en vrijwilligers leveren content aan. Het verschil? Wikiwijs is voor het onderwijs, voor en door leraren. Zij kunnen kosteloos gebruik maken van het lesmateriaal op het platform.
“Wikiwijs is gratis, het lesmateriaal is vrij te gebruiken”, vertelt Lalibel Mohaupt, community manager bij Wikiwijs. “Een collectie open lesmateriaal is een goede bron voor leraren om makkelijker te variëren met de lesstof. Zo kunnen zij lessen beter laten aansluiten bij leerlingen.”
Wikiwijs-leermiddelenspecialisten
In Wikiwijs wordt veel gedeeld. Hoe verkrijgen leraren snel inzicht in wat kwalitatief hoogwaardig lesmateriaal is?
Om goed lesmateriaal makkelijker te vinden en herkennen, werkt Wikiwijs met leermiddelspecalisten. Dit zijn leraren die voor hun vak op vrijwillige basis leermiddelen beoordelen. “Leermiddelspecialisten helpen met hun beoordelingen om dat sneller boven tafel te krijgen.”

Wikiwijs-communities
“Leraren kunnen nieuw lesmateriaal maken en bestaand lesmateriaal bundelen. Dat kan zelfstandig, maar ook in teamverband, in een community”, zegt Mohaupt. “Samen kun je meer bereiken dan alleen. Als je een gemeenschappelijk doel voor ogen hebt, kun je samen bruikbare collecties open lesmateriaal maken. Die zijn niet alleen handig voor jezelf, maar voor alle leraren.”
Hoe start een community?
- Het begint met de wens van leraren om een centrale plek te hebben voor open lesmateriaal over een specifiek thema. Vaak is dit een leraar op een school die via sociale media of een publieke organisatie in contact komt met andere enthousiaste leraren.
- Samen bedenken zij een structuur voor een themapagina en stellen zij kwaliteitscriteria op waar het lesmateriaal aan moet voldoen.
- Zij zoeken naar geschikt lesmateriaal in Wikiwijs en bundelen dit op de themapagina.
- Tot slot delen zij de themapagina met alle leraren.
Wikiwijs ondersteunt leraren bij het starten van een community.
“Op deze manier is ook de community nieuwkomersonderwijs gestart. Omdat bestaande lesmethodes vaak niet aansloten bij het niveau van nieuwkomers, maakten leraren noodgedwongen zelf lesmateriaal. Op de themapagina vinden zij dit materiaal makkelijk terug.”
Doordat leraren met kwaliteitscriteria werken, gaat de kwaliteit van open lesmateriaal omhoog. Dit zorgt ervoor dat leraren sneller kwalitatief hoogwaardig lesmateriaal vinden dat inzetbaar is in de klas.
Meer informatie over Wikiwijs
Wilt u bijdragen aan open leermiddelen in het onderwijs? Sluit u dan aan bij Wikiwijs. Beoordeel lesmateriaal vanuit uw expertise en verbeter kwaliteit van open onderwijs of start met het maken van interactieve lessen.
Wilt u aan de slag met een community? Neem contact via leermiddelspecialist(vervang deze tekst met @ teken)wikiwijs.nl op om de mogelijkheden te bespreken.
Op de hoogte blijven van nieuws over open leermiddelen? Meld u aan voor de Wikiwijs nieuwsbrief en volg Wikiwijs op Twitter en LinkedIn.