Meteen naar de content
  • Uitleg
  • |
  • Leermiddelen
  • |
  • mbo

Juridisch kader onderwijsbenodigdheden mbo

Wie zich inschrijft voor een mbo-opleiding, moet een deel van de schoolkosten zelf betalen. Een ander deel komt voor rekening van de school; de student mag ervan uitgaan dat deze basisbenodigdheden aanwezig zijn. Met een steeds wijzigend aanbod van leermiddelen en steeds meer inzet van ict op scholen, veranderen ook de juridische kaders rond onderwijsbenodigdheden in het mbo. Bij dit artikel vind je de belangrijkste wettelijke regels en het meest recente juridische kader rond onderwijsbenodigdheden in het mbo.

Willem-Jan van Elk

Door Willem-Jan van Elk

12 oktober 2018
2 minuten lezen

Een onderwijsinstelling zorgt voor de noodzakelijke benodigdheden voor studenten om onderwijs te kunnen volgen en examens af te kunnen leggen. Dit noemen we de basisuitrusting voor school. Studenten mogen vrijwillig, op eigen rekening, onderdelen van de basisuitrusting aanschaffen. Inclusief gereedschap(en). Daarnaast wordt van studenten verwacht dat zij zaken voor persoonlijk gebruik aanschaffen die nodig zijn bij het volgen van onderwijs.

Servicedocument schoolkosten 

Wat hierin wel en niet wordt verwacht van ouders en studenten, en wat scholen moeten regelen, staat in hoofdlijnen in het Servicedocument schoolkosten (2018). In dit document geven de MBO Raad, JOB en het ministerie van OCW duidelijkheid over de regels rond schoolkosten in het mbo. Het servicedocument bevat 16 punten en bevat de hoofdlijnen rond mbo-schoolkosten.  

Uitgebreid juridisch kader 

Er is ook een uitgebreider juridisch kader onderwijsbenodigdheden mbo. Gezien de veranderingen in het mbo van de laatste jaren, niet in de laatste plaats ook als het gaat over aanschaf en gebruik van digitale leermiddelen, is het nuttig om dit kader te kennen. Er ontstaan namelijk nieuwe vraagstukken voor schoolbesturen en onderwijsdirecteuren, bijvoorbeeld op het gebied van inkoop, kosten en privacy.  

De eerste versie van het juridisch kader, gepubliceerd door Kennisnet en saMBO-ICT (nu: MBO Digitaal) is van 2012. In 2018 verscheen een update, aangepast aan het Servicedocument schoolkosten. 

Bekijk de publicaties

Servicedocument schoolkosten

Wat wordt wel en niet verwacht van ouders en studenten, en wat moeten scholen moeten regelen? Lees hier de 16 hoofdpunten in het Servicedocument schoolkosten (2018).
Servicedocument schoolkosten (Rijksoverheid)

Juridisch kader onderwijsbenodigdheden mbo (update 2018)

Lees in dit uitgebreide juridische kader over nieuwe (ict-)vraagstukken voor schoolbesturen en onderwijsdirecteuren. Bijvoorbeeld op het gebied van inkoop, kosten en privacy.

pdf | 3.02 MB

De onderwerpen waarover wij publiceren