Veel leerlingen en studenten kennen Khalid Boudou als schrijver van de verfilmde boeken Het Schnitzelparadijs (2001) en Pizzamaffia en de jeugdromans Alles of niets en Iedereen krijgt klappen. In deze podcast vertelt hij waarom verhalen en literatuur zo belangrijk zijn in het onderwijs. 

Remco Pijpers en Khalid Boudou tijdens hun podcastgesprek
Remco Pijpers en Khalid Boudou.

Pijpers en Boudou behandelen de volgende vragen:  

Lezen is een gebruiksaanwijzing voor de wereld 

“Wat heb ik aan lezen?”, vragen leerlingen vaak. Het resultaat van lezen is immers niet direct zichtbaar. Boudou probeert het belang van lezen uit te leggen door lezen te koppelen aan de realiteit van leerlingen. “Verhalen brengen vertraging en helpen om vanuit verschillende perspectieven te kijken. Ze zorgen ervoor dat je jezelf op een andere manier tegemoet kunt treden. Ik laat kinderen zien dat verhalen ook gaan over hun leven. Lezen is net zo noodzakelijk als eten en drinken. Het is ook een gebruiksaanwijzing hoe je kunt omgaan met elkaar. Hoe je volwassen kunt worden, en hoe je soms je mond moet houden en luisteren naar elkaar.” 

Van Nederlands naar het vak burgerschap 

Boudou slaagt er dus in om onderwerpen, die soms tot verhitte discussies leiden, in verbinding te brengen met de persoonlijke belevingswereld van de leerling. “Humor is een sterk wapen om de boel te luchten. Je kunt ook binnen de school vakoverstijgend werken”, zegt hij. “Vanuit het Nederlands ga je verder in het vak burgerschap, door te discussiëren over de personages.” 

Op school wordt de maatschappij gecreëerd  

Voor bestuurders en schoolleiders heeft Boudou ook tips. Bijvoorbeeld voor wat een school kan doen aan persoonsvorming in een wereld waar de digitalisering zo alomaanwezig is. “Maak die wereld van een leerling kleiner. De wereld komt nu op ze af. Er is heel veel informatie en alles gaat snel. Laat zien dat de kinderen en studenten het met elkaar moeten doen. Het gaat om de jongens en meisjes om je heen. Niet om de influencers op je scherm. Op school wordt de maatschappij gecreëerd.” 

Verhalen kunnen daar een bijdrage aan leveren. “Lees maar eens hoe mensen verschillen. Daarvoor moet je moet leerlingen taalsterk maken. Nuance zit in de taal. Taalkracht zal heel belangrijk worden; met een woord kun je iemand benaderen of van je afduwen. 

“Omhein de wereld. Haal de paaltjes maar langzaam weg. Je mag leerlingen best met fluwelen handschoentjes aanpakken. Alles is al zo rauw, zwart-wit, online.”  

Chaotische wereld

Verhalen spelen een belangrijke rol, omdat ze andere perspectieven bieden, nuance brengen en geruststellen. Boudou vergelijkt de digitale wereld van nu met die van migrantenjongeren: “Ik weet hoe het is om dolende te zijn in een grote chaotische wereld, als eerstegeneratie-migratiekind. Wat nu, hoe moet ik het doen, ik heb geen referentie… Verhalen hebben mij veel gebracht.   

“In de digitale wereld zijn we allemaal migranten. Docenten zijn opvoeders geworden en van groot belang bij burgerschapsvorming. Verhalen helpen daarbij.”

Beluister de podcast

Benieuwd naar het gesprek tussen Khalid Boudou en Remco Pijpers? Beluister de podcast en abonneer u via Apple PodcastsSpotify of uw favoriete podcast-app op de Kennisnet-podcast.

Deel deze pagina: ‘In de digitale wereld zijn we allemaal migranten’

Delen
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail