Veel leerlingen en studenten kennen Khalid Boudou als schrijver van de verfilmde boeken Het Schnitzelparadijs (2001) en Pizzamaffia en de jeugdromans Alles of niets en Iedereen krijgt klappen. In deze podcast vertelt hij waarom verhalen en literatuur zo belangrijk zijn in het onderwijs.

Pijpers en Boudou behandelen de volgende vragen:
- Scholen worstelen met al met afleiding van de laptop of smartphone. Hoe kunnen leraren ruimte creëren voor lezen en dat verbinden aan de digitale wereld?
- Hoe kunnen leraren omgaan met influencers en hun invloed in de klas? Wat te doen als bijvoorbeeld jongens weglopen met de omstreden Andrew Tate?
- Hoe kunnen scholen omgaan met thema’s waar spanning op zit; discriminatie op de arbeidsmarkt of integratie?
Lezen is een gebruiksaanwijzing voor de wereld
“Wat heb ik aan lezen?”, vragen leerlingen vaak. Het resultaat van lezen is immers niet direct zichtbaar. Boudou probeert het belang van lezen uit te leggen door lezen te koppelen aan de realiteit van leerlingen. “Verhalen brengen vertraging en helpen om vanuit verschillende perspectieven te kijken. Ze zorgen ervoor dat je jezelf op een andere manier tegemoet kunt treden. Ik laat kinderen zien dat verhalen ook gaan over hun leven. Lezen is net zo noodzakelijk als eten en drinken. Het is ook een gebruiksaanwijzing hoe je kunt omgaan met elkaar. Hoe je volwassen kunt worden, en hoe je soms je mond moet houden en luisteren naar elkaar.”
Van Nederlands naar het vak burgerschap
Boudou slaagt er dus in om onderwerpen, die soms tot verhitte discussies leiden, in verbinding te brengen met de persoonlijke belevingswereld van de leerling. “Humor is een sterk wapen om de boel te luchten. Je kunt ook binnen de school vakoverstijgend werken”, zegt hij. “Vanuit het Nederlands ga je verder in het vak burgerschap, door te discussiëren over de personages.”
Op school wordt de maatschappij gecreëerd
Voor bestuurders en schoolleiders heeft Boudou ook tips. Bijvoorbeeld voor wat een school kan doen aan persoonsvorming in een wereld waar de digitalisering zo alomaanwezig is. “Maak die wereld van een leerling kleiner. De wereld komt nu op ze af. Er is heel veel informatie en alles gaat snel. Laat zien dat de kinderen en studenten het met elkaar moeten doen. Het gaat om de jongens en meisjes om je heen. Niet om de influencers op je scherm. Op school wordt de maatschappij gecreëerd.”
Verhalen kunnen daar een bijdrage aan leveren. “Lees maar eens hoe mensen verschillen. Daarvoor moet je moet leerlingen taalsterk maken. Nuance zit in de taal. Taalkracht zal heel belangrijk worden; met een woord kun je iemand benaderen of van je afduwen.
“Omhein de wereld. Haal de paaltjes maar langzaam weg. Je mag leerlingen best met fluwelen handschoentjes aanpakken. Alles is al zo rauw, zwart-wit, online.”
Chaotische wereld
Verhalen spelen een belangrijke rol, omdat ze andere perspectieven bieden, nuance brengen en geruststellen. Boudou vergelijkt de digitale wereld van nu met die van migrantenjongeren: “Ik weet hoe het is om dolende te zijn in een grote chaotische wereld, als eerstegeneratie-migratiekind. Wat nu, hoe moet ik het doen, ik heb geen referentie… Verhalen hebben mij veel gebracht.
“In de digitale wereld zijn we allemaal migranten. Docenten zijn opvoeders geworden en van groot belang bij burgerschapsvorming. Verhalen helpen daarbij.”
Beluister de podcast
Benieuwd naar het gesprek tussen Khalid Boudou en Remco Pijpers? Beluister de podcast en abonneer u via Apple Podcasts, Spotify of uw favoriete podcast-app op de Kennisnet-podcast.