‘Als je mijn zoon googelt, vind je de vreselijkste dingen, misschien wel voor de rest van zijn leven.’

Moeder Linda: “In het begin wist ik niet waar ik het moest melden, bij wie ik moest zijn.

Bij het politiebureau zeiden ze dat ik op internet aangifte moest doen, maar dat kon helemaal niet. Uiteindelijk heb ik in een andere stad aangifte kunnen doen, daar namen ze me wel serieus. Maar een vriendin moest het woord voeren, ik was inmiddels zo emotioneel dat ik niet meer uit mijn woorden kon komen. Misschien is het heel dom geweest om onder onze eigen naam het verzoek te posten Freeks foto te verwijderen. Daardoor ontdekten ze zijn echte naam. Maar je probeert alles. Op een gegeven moment wilde ik liefst De Wereld Draait Door bellen om alles te vertellen. Je wilt gewoon dat het stopt. Dat heb ik gelukkig niet gedaan, het had het probleem alleen maar groter gemaakt.

Het ergste vond ik het dat je als ouder tegen een muur oploopt. Dat er geen telefoonnummer is dat je kunt bellen, geen emailadres dat je kunt aanschrijven om je verhaal te doen. Dat je avondenlang bezig bent alle foto’s die opduiken te rapporteren en dat je niets terug hoort. Ik heb in al die tijd geen echt mens gesproken bij Facebook of Twitter. En intussen vind je nog steeds de vreselijkste dingen als je mijn zoon googelt.

Ik heb een brief geschreven aan de Officier van Justitie waarin ik vertel wat dit alles met mij doet.

Ik heb uitgelegd hoe erg ik het vind dat Freek nu niet meer onder zijn eigen naam op sociale media actief kan zijn. Dat ik me zorgen maak over de impact daarvan op zijn positie in de nieuwe klas. Hij heeft opvallend haar, sproeten, loenzende ogen, alles wat hem tot pispaaltje zou kunnen maken. Al heeft hij daar tot nu toe in de klas nooit last van gehad, hij laat zich niet pesten. Maar hij gaat steeds meer puberen, is dat straks nog steeds zo? En wat als hij door nieuwe vriendjes wordt getagd?

Freek weet donders goed wat er aan de hand is. Hij heeft een brief geschreven aan Neelie Kroes en daaruit blijkt dat hij precies weet wat er speelt. Maar hij kan het goed wegstoppen denk ik, het is een hele vrolijke jongen, eentje met karakter. Freek wil zelf absoluut geen andere naam, hij zegt dat hij trots is op zijn eigen naam, en dat moeten we respecteren. Al denk ik dat hij niet overziet wat er allemaal kan gebeuren. Mijn man zegt wel eens dat ik het in de ijskast moet zetten. Maar ik voel me een soort pitbull, ik moet en zal zorgen dat alles verdwijnt. Het is zo’n machteloos gevoel dat dit met jouw kind gebeurt terwijl de dader gewoon door gaat met zijn leven.”

Fragment uit de brief van Freek aan Neelie Kroes

Ik heb een probleem. Mijn foto wordt misbruikt op Facebook, Twitter en andere sites. Dat vind ik irritant omdat ik nu geen eigen Twitteraccount kan maken met een foto van mij erop want die wordt gestolen. Ook kan ik niet op Facebook en You Tube.

 

(…) Mijn ouders zeiden dat ik misschien een andere naam moest maar dat wil ik ECHT NIET.

 

Ik wil dus gewoon met mijn eigen naam op internet kunnen. Misschien weet u wel een oplossing. Ik hoop van wel.

Omwille van privacyredenen zijn de namen van betrokkenen en sommige al te herkenbare details veranderd.

 

Lotte Boot