Normaal gesproken proberen we kinderen zoveel mogelijk weg te houden bij beeldschermen. Voornamelijk omdat dit beter is voor hun gezondheid, zo zeggen de experts. Maar nu de scholen dicht zijn en leraren en leerlingen thuiszitten, brengen we achter deze beeldschermen veel meer tijd door. Op dit moment zijn ze essentieel voor het contact tussen leraar en leerling, leraar en ouder en leerlingen onderling.
Maar wat betekent contact in tijden van crisis? Hoe kom je tot nabijheid als er op afstand les wordt gegeven? Welke gebruikelijke en doorgaans gewone rituelen zijn nu niet meer mogelijk? En krijgen deze rituelen nu een nieuwe vorm en misschien ook wel een nieuwe betekenis?
Beluister de podcasts
In de mini-podcast Onderwijs op afstand spraken we in deze crisisperiode met mensen uit de onderwijspraktijk. Zij deelden hun ervaringen, vertelden hun verhalen. Soms lieten we een expert aan het woord.
Donderdag 14 mei – De hartjes van mbo-studenten voor hun docenten
De studenten helpende zorg en welzijn van de ROC van Twente, weten hoe het is om mensen te helpen die ziek zijn of bang voor Corona. Sommigen van hen lopen stage. Anderen zitten thuis. Ze missen hun medestudenten. Maar ze missen ook hun docenten. Wat schetste hun verbazing toen ze een hartverwarmend filmpje van hun docenten kregen toegestuurd? Ze besloten iets terug te doen.
Woensdag 13 mei – Literatuur (online) overbrugt afstanden
Twaalf leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Leiden lezen samen Mrs. Dalloway van Virginia Woolf. Ze praten er met elkaar over via Microsoft Teams, begeleid door hun docent Engels. Dat klinkt simpel. Een online Reading Group. Maar Wouter de Jong, de docent, krijgt iets heel bijzonders voor elkaar.
Dinsdag 12 mei – Hoe ben je ook digitaal een ‘lieve mentor’ voor leerlingen?
Bart Ongering, door zijn leerling meester Bart genoemd, stond al te boek als een ‘lieve mentor’. Hij voelt zijn leerlingen op de Open Schoolgemeenschap Bijlmer in Amsterdam goed aan. Hij durft zich kwetsbaar op te stellen. Hoe doet hij dat online? Hoe ben je een ‘lieve mentor’ in de digitale context? Zijn 5 tips hoort u in deze podcastaflevering.
Maandag 11 mei – Digitale rouwverwerking op school
Van de een op de andere dag was Robin, leerling op De Blink in Veenendaal, er niet meer. Corona velde hem. Een van zijn leraren, Martin Schuitemaker, vertelt hoe de school met het verdriet omgaat. Met elkaar in verbinding, via internet. Itske Versteeg van de Onderwijsspecialisten helpt hem daarbij.
Donderdag 30 april – Een 10 voor muziek, via internet
Marit Nygard (17) is geslaagd voor haar vwo-eindexamen muziek. Ze slaagde met een zelfgeschreven nummer (met videoclip) over alleen zijn, dat ze thuis maakte. Hoe deed ze dat – met school en zonder school? Dat vertelt ze in deze mini-podcast. Haar nummer ‘Drink je met me mee’ is te zien op Youtube.
Woensdag 29 april – De 3 hardnekkigste complotten (en hoe erover te praten met leerlingen)
Nu het coronavirus leerlingen dwingt nog meer online te zijn, zijn ze ook nog meer op YouTube te vinden. Op die plek en andere sociale media gaan complotten rond. Met Harry Hol, journalist en expert van Bureau Jeugd en Media, bespreken we 3 complotten. Waarom zijn ze in trek en hoe kun je er met leerlingen over in gesprek?
Dinsdag 28 april – Weer samen naar school: “Rust zal ons redden”
In gesprek met schoolleider Karin Donkers. Leraren hebben fantastisch werk gedaan, zegt ze, maar het was onrustig. “Voorheen werd er niet of zelden via video gebeld. De instructie vond nu alleen op de camera plaats. Dat ging goed, maar was onwennig omdat ouders meekijken.” Ze pleit voor geduld en tijd. “Geduld en tijd om met elkaar in gesprek te gaan over de afgelopen maanden. Elkaar daadwerkelijk opnieuw leren kennen en een relatie met elkaar aangaan.”
Maandag 27 april – Hoe begeleid je leerlingen met handicap op afstand?
Niet naar school kunnen is voor de meeste kinderen vreselijk. Voor de leraren natuurlijk net zo. Maar niet voor Berke, 9 jaar oud, zwaar autistisch en leerling op een school voor speciaal onderwijs. Zijn ouders filmen zijn vorderingen, delen die met de school en andere ouders. Zijn juf Pienel van de school Lichtenbeek in Arnhem vertelt.
Donderdag 23 april – Samen met leerlingen in Minecraft. Dit verraste de leraren.
De leraren Ewout Warringa en Erik Post van het Vechtdal College bouwen samen met hun leerlingen in Minecraft de school na. Misschien ligt het aan de crisis, maar er gebeuren prachtige dingen die ze niet hadden voorzien. In deze mini-podcast (12 minuten) hun vijf mooiste inzichten.
Woensdag 22 april – Prof. dr. Rob Martens over sociale verbondenheid in tijden van Corona
Te vaak neigen we onderwijs te zien als te ‘cognitief’. De dingen die je voor de CITO-toets moeten leren, zeg maar. De sociale kant wordt soms toch als bijzaak gezien. Maar de samenhang tussen die twee, tussen sociale verbondenheid en presteren is enorm sterk, zegt prof. dr. Rob Martens. Hoe moeten we sociale verbondenheid zien in tijden van versnelde digitalisering en afstand? Daar gaan we met Martens over in gesprek.
Dinsdag 21 april – Wat zijn de valkuilen bij videobellen met een leerling?
Janneke de Kler is specialist in online hulpverlening en weet hoe je effectief en zinvol op afstand een videogesprek doet. Dit zijn volgens haar de 7 valkuilen die ook gelden voor mentorgesprekken op afstand.
Maandag 20 april – Hoe vier je met leerlingen digitaal de Bevrijding en herdenk je oorlogsslachtoffers?
In gesprek met directeur Alex en leraren Colette en Sacha van OBS De Opslach. Normaal gesproken leggen zij op 15 april met groep 7 een krans bij het oorlogsmonument in Franeker. Dit jaar deden ze het anders.