In deze 21 minuten durende podcast bespreekt Christians het nieuwste boek van Fullan met Kennisnetexperts Frans Schouwenburg en Michael van Wetering.

© Frans Schouwenburg

“Dit boek gaat over persoonlijk leiderschap. Het is interessant voor iedereen die werkt in het onderwijs en ook daarbuiten. ‘Vrijheid in verandering’ gaat over hoe je vrij komt van beklemmingen en ruimte creëert om regie te nemen over je eigen praktijk”, zegt Christians. Het boek geeft antwoord op vragen over de meest lastige aspecten bij het leidinggeven aan veranderen.

Simplexiteit

Christians: “Iedereen weet inmiddels dat een ’top down’ benadering niet werkt, maar een pure ‘bottom up’ aanpak ook niet. Het spannende is om uit te komen in het midden. Hoe creëer je een cultuur van samenwerking, feedback, verantwoording en verspreiding? Hoe kun je de complexe werkelijkheid van een school terugbrengen tot een behapbare en begrijpelijke simpelheid, ofwel ‘Simplexiteit’? Fullan heeft recht van spreken, want hij heeft op meerdere plekken op de wereld het onderwijs aantoonbaar verbeterd”, vindt Christians.

Cultuur van verandering

Zoals altijd in de vertalingen van Onderwijs Maak Je Samen en hun partner Stichting de Brink, is het laatste hoofdstuk in het boek niet van Fullan; het is een reflectie op het boek. Volgens Job Christians is deze reflectie nu juist zo interessant, omdat het boek vanuit het Nederlandse onderwijsperspectief wordt bespiegeld. “De voorbeelden die we bespreken, laten zien dat het bouwen van een cultuur van verandering doenlijk is in elke school.”

Beluister de podcast en abonneer u via Apple Podcasts, Spotify of uw favoriete podcast-app op de Kennisnet-podcast.

Deel deze pagina: Job Christians over Michael Fullan: ‘Lerende cultuur is binnen handbereik’

Delen
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail