
Vier in balans-monitor
De laatste stand van zaken in ict en onderwijs
Hoe is het gesteld met de inzet van ict in het onderwijs? Kennisnet vraagt scholen ernaar en bundelt de resultaten in de Vier in balans-monitor.
We houden ict-ontwikkelingen in het onderwijs nauwgezet in de gaten en publiceren over zowel de huidige stand van zaken als over nieuwe trends en inzichten. Hier vind je onze rapporten, magazines, brochures en meer.
Vier in balans-monitor
Hoe is het gesteld met de inzet van ict in het onderwijs? Kennisnet vraagt scholen ernaar en bundelt de resultaten in de Vier in balans-monitor.
Technologiekompas voor het onderwijs
Wat is de komende jaren de belangrijkste technologie, gelet op de ambities en doelen van het onderwijs? En wat betekent dat voor leerlingen, leraren en schoolbesturen? Over een aantal jaren, maar ook nu al? Dat, én meer, lees je in het Technologiekompas.
Monitor Jeugd en Media
Jongeren gebruiken digitale media volop. Kennisnet doet er onderzoek naar en bundelt de resultaten in de Monitor Jeugd en Media.
Vraag & antwoord
Alle vragen en antwoorden van schoolbestuurders uit het po en vo op een rij, over onder meer informatiebeveiliging, ict-bekwaamheid en digitale geletterdheid.
Scholen om van te leren
Portretten van vernieuwende scholen uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs.
Hoe? Zo!
De Hoe? Zo!-reeks van Kennisnet geeft een overzicht van en biedt inzichten in actuele ict-onderwerpen die spelen in het mbo.
Digitale geletterdheid is belangrijk. Maar wat is dit precies en wanneer ben je digitaal geletterd? Hoe pak je dit aan? Dat lees je in het 'Handboek digitale geletterdheid."
Hoe maak je als schoolbestuur beleid rond ict-bekwaamheid van de leraar? De inzet van ict op school vraagt tenslotte om specifieke bekwaamheden van leraren. In deze publicatie helpen we je op weg.
De leermiddelenketen in het onderwijs: wat is het, waarom is het belangrijk om het onderwijs als keten te begrijpen en wat wordt er gedaan om de leermiddelenketen zo goed mogelijk in te richten? In deze publicatie vertellen we meer over het belang van de leermiddelenketen.
Goed onderwijs legt de basis voor leven, leren en werken en daagt leerlingen en studenten uit om het beste uit zichzelf te halen. Dat vraagt om onderwijs dat inspeelt op sociale, economische en technologische ontwikkelingen. Kennisnet ondersteunt scholen bij een professionele inzet van ict. Hoe? Dat lees je in de Meerjarenkoers
Met de KiesWijzer NT2 kun je makkelijk nagaan aan welke criteria een lesmethode voldoet. Gebruik de KiesWijzer bij de aanschaf van nieuw lesmateriaal of in gesprek met marktpartijen.
Een overkoepelend dashboard geeft leraren meer inzicht. Bijvoorbeeld in voortgang van leerlingen. Dit doe je door oefenresultaten uit verschillende leermiddelen samen te brengen aan de hand van leerdoelen. In de brochure ‘Het overkoepelend dashboard voor leraren', lees je hoe je tot zo’n dashboard komt.
In de Proeftuin Rekenen onderzochten 8 basisscholen hoe zij met behulp van van een overkoepelend dashboard meer maatwerk kunnen bieden aan leerlingen. Bijvoorbeeld bij rekenen in groep 7 en 8? 12 inzichten over het (gaan) werken met een overkoepelend dashboard.
De publicatie 'Bruggen bouwen' is een startpunt om de eigen situatie onder de loep te nemen en inspiratie op te doen bij andere instellingen. Weten hoe jouw instelling er voor staat? Doorloop de vragenlijst in 'Bruggen bouwen'
Kan ict bijdragen aan werkdrukvermindering in het primair onderwijs? De bevindingen lees je in het eindrapport Verminderen werkdruk met ict.
Veilig en effectief investeren in devices, hoe doe je dat? Met deze brochure krijg je zicht op de technologie die nodig is voor het werken met digitaal leermateriaal en devices.
Het onderwijs staat voor de taak om de ontwikkeling van leerlingen zo goed mogelijk te stimuleren, met de best mogelijke leerresultaten als gevolg. Kunnen digitale hulpmiddelen bijdragen aan deze doelstelling van het onderwijs? Dat is de hoofdvraag van deze publicatie.
Deze brochure helpt scholen beleid ontwikkelen over socialemediagebruik door medewerkers.
Wat is onderwijslogistiek, hoe kom je tot een visie en hoe verbeter je onderwijslogistiek in het mbo-onderwijs? Dat lees je in de publicatie 'Onderwijslogistiek in het mbo'.
De digitale leeromgeving op school bestaat uit verschillende digitale diensten. Hoe krijg je als school al deze digitale diensten in beeld? En waarom is het belangrijk om hier zicht op te krijgen? De publicatie ‘De digitale leeromgeving in het primair- en voortgezet onderwijs’ helpt scholen op weg.
De internetverbinding is een belangrijke schakel in de ict-voorziening van je school. Zodra je deze (op)nieuw wilt inrichten, moet je de juiste afwegingen maken. In de brochure 'handreiking internetverbinding' lees je adviezen en achtergrondinformatie die je helpen bij het maken van keuzes.
Niet alle scholen hebben toegang tot een snelle internetverbinding. Lees in deze brochure meer over drie technologische noodoplossingen die Kennisnet heeft getest bij vier schoollocaties.
Digitaal toetsen is niet meer weg te denken uit het hedendaagse onderwijs. Als je als school hiervoor kiest, wil je uiteraard dat dit veilig gebeurt. Lees in deze publicatie met welke vraagstukken je te maken kunt krijgen als je met digitaal toetsen aan de slag wilt.
Hoe kies je als basisschool de juiste eindtoets? Kies je voor een digitale of papieren toets? En als je school digitaal wilt toetsen, zijn alle (technische) randvoorwaarden goed geregeld? In de brochure 'Zo kies je voor de digitale eindtoets' vertellen we waar je op moet letten bij de keuze voor een eindtoets.
In deze handreiking, ontwikkeld voor scholen in het funderend onderwijs, lees je meer over het ‘aanwijzen’ van een Funtionaris Gegevensbescherming.
Wat kun je doen als je zelf een idee hebt voor een ict-middel dat marktpartijen nog niet hebben gemaakt? In de brochure 'Slim ontwikkelen met marktpartijen' lees je welk scenario voor jouw situatie geldt en wat er bij komt kijken om tot ontwikkeling te komen.
Hoe zorg je voor een goed (wifi)netwerk op school? De Handreiking 'netwerk en wifi in de school’ helpt je daarbij.
Wat zijn de ervaringen met het digitaal ondertekenen van de onderwijs-overeenkomst (OOK) en de praktijkovereenkomst (POK) in het mbo? Lees het in de brochure 'Digitaal ondertekenen in het mbo'.
Hoe regel je goed internet op school? Hoe ga je veilig om met persoonsgegevens van leerlingen? En wat is er mogelijk met big data en learning analytics? Deze brochure geeft antwoord op veelgestelde vragen van scholen in het po en vo over onderwijs en ict.
Hoe koop je slim ict in voor je school? Dit lees je in deze brochure die tot stand gekomen in samenwerking met de PO-Raad en de VO-raad en na gesprekken met schoolbesturen.
In de online brochure ‘Auteursrecht en internet, wat mogen scholen wel en niet’ komt aan bod wat de consequenties zijn van auteursrecht voor scholen.
Deze brochure biedt scholen praktische handvatten om leerlingen met een licht verstandelijke beperking mediawijs te maken en helpt bij het gesprek tussen bestuurders, schoolleiders en leraren over de leerling in de digitale samenleving.
In het rapport 'De juiste informatie als fundament voor goed onderwijs' wordt verslag gedaan van de opbrengsten van het programma SION.
Leren kinderen ook echt wat van die programmeerlessen? Jawel, is de voorzichtige conclusie uit het praktische rapport 'Computational thinking in het Nederlandse onderwijs'.
Op basis van 'zachte' studentinformatie, die beschikbaar is bij mbo-instellingen, kun je mogelijk voorspellende uitspraken doen over studiesucces. Dat blijkt uit een project van Kennisnet, saMBO-ICT en het Nova College. In dit rapport lees je over de belangrijkste bevindingen en aanbevelingen.
De brochure 'Wat werkt wel, wat werkt niet' bevat inspirerende interviews met wetenschappers die kennis over onderwijs en ict delen op de Onderzoeksconferentie 2016. Hun inzichten helpen je bij het kiezen van toepassingen die werkzaam zijn voor jouw leerlingen.
Deze publicatie heeft als doel inzicht te geven in de praktijk van documentmanagement en archiveren in mbo-instellingen.
De publieksversie van het Kennisnet jaarverslag 2015 'Kennisnet in 2015 en verder' laat je zien wat Kennisnet in 2015 allemaal heeft gedaan om ict te laten werken voor het onderwijs.
In Groot-Brittannië is besloten computational thinking - waarvan programmeren een onderdeel is - verplicht te stellen. Dat is nu precies een jaar geleden. Hoe pakt dat uit?
Wat kan virtual reality (VR) voor het onderwijs betekenen? Maakt VR de lesstof aanschouwelijker? In deze brochure komen deskundigen en leraren aan het woord over de (on)mogelijkheden van VR in het onderwijs.
8 praktijkvoorbeelden van mbo's laten zien hoe het middelbaar beroepsonderwijs inspeelt op de veranderende arbeidsmarkt. Nieuwe vakkennis, 21e eeuwse vaardigheden en duurzaam ondernemen staan centraal.
In de brochure 'Online leren in de mbo-praktijk' lees je aan de hand van zes praktijkcases hoe mbo-instellingen online leren in hun onderwijsvernieuwing vormgeven, waar ze tegenaan lopen en wat de opbrengsten zijn.
De brochure 'Omgaan met data in het onderwijs' helpt schoolbesturen in het po, vo en mbo omgaan met verantwoordelijkheden op het gebied van privacy en informatiebeveiliging, die ontstaan door recente technologische ontwikkelingen.
Steeds meer Nederlandse scholen zijn bezig met programmeren. Sommige willen het zelfs in hun onderwijs integreren. Hoe je dat kunt doen, lees je in het rapport 'Computing-onderwijs in de praktijk - wat kunnen we leren van de Britten?'
De brochure 'Opbrengstgericht sturen in het primair onderwijs' is een goede basis voor schoolleiders en bestuurders om met elkaar in gesprek te gaan over stuurinformatie, keuzes en prioriteiten.
Wat voor scholingsaanbod is er voor docenten Nederlands in het mbo? En op welke manier speelt ict daarin een rol? Lees hier het onderzoek van Kennisnet.
Ondanks krimp kunnen scholen met behulp van ict toch kwalitatief goed onderwijs blijven leveren. Lees hier hoe!
Welke interventies zijn effectief zijn voor het leren van 21st century skills? Kennisnet keek naar integrale vernieuwingsscholen.
Ondanks krimp kunnen scholen met behulp van ict toch kwalitatief goed onderwijs blijven leveren. Lees hier hoe!
Wat voor scholingsaanbod is er voor docenten Nederlands in het mbo? En op welke manier speelt ict daarin een rol? Lees hier het onderzoek van Kennisnet.
De brochure 'Opbrengstgericht sturen in het primair onderwijs' is een goede basis voor schoolleiders en bestuurders om met elkaar in gesprek te gaan over stuurinformatie, keuzes en prioriteiten.
In deze editie van 4W vind je onderzoeken naar het optimaal leren van feiten met ict, educatieve software voor jonge kinderen, observationeel leren van videovoorbeelden, onderzoekend leren met computersimulaties en wat de kwaliteit van digitaal leermateriaal bepaalt.
In deze editie van 4W vind je onderzoeken naar het synchroon coachen van leraren in opleiding, knopvaardigheid en digitale geletterdheid, opbrengstgericht werken met het digitale leerlingvolgsysteem en onderzoek naar wat een ict-beleidsplan zo effectief maakt.
In deze editie van 4W vind je onderzoeken naar hoe je meer kunt leren van beeld en geluid, hoe je kennis leert te verwerven met informatie van internet, TPACK: kennis en vaardigheden voor ict-integratie en onderzoek naar het inzetten van ict met aandacht voor verschillen tussen leerlingen.
In deze 4W vind je onderzoek naar schrijven vs typen: wat zegt neurowetenschap, praktijkvoorbeelden in professionalisering en virtuele tutors.
In deze editie van 4W vind je onderzoeken naar het plannen en schrijven met een elektronische outline-tool en effectief leren met multimediale leerbronnen.
In deze editie van 4W vind je onderzoeken naar of je kunt rekenen op je brein, serious games in de militaire beroepsvoorbereiding en waar je op moet letten bij digitale toetsen.
In deze editie van 4W vind je onderzoeken naar het problematisch gebruik van sociale media en games, of het gebruik van digitale leerlingvolgsystemen tot betere leerprestaties leidt en naar games en burgerschap.
In deze editie van 4W vind je onderzoeken naar effectieve computerapplicaties, het leren van animaties met pauzes en het stimuleren van ontluikende geletterdheid met digitale prentenboeken.
In deze editie van 4W vind je onderzoeken naar cyberpesten, de effecten van learning analytics, blended learning, cognitieve balans, het verbeteren van rekenvaardigheden met een adaptief ict-programma en naar het oefenen van technisch lezen met een adaptieve leesapp.
In deze editie van 4W vind je onderzoeken naar waarom veel kinderen en adolescenten niet meer lezen, de sociaal-emotionele effecten van verrijkingsprogramma’s, de effecten van extra taallessen in het mbo, de werking van het onderwijsachterstandenbeleid en naar bewegend leren in de klas.